Kakskytä vuotta nuijia

Nuija ja tosinuija kaks saa ensi-iltansa tällä viikolla, 20 vuotta edeltäjänsä jälkeen. Luvassa on takuuvarma taloudellinen menestys: Farrelly-veljesten esikoiskomediasta on muovautunut vuosien saatossa sellainen suursuosikki, että jatko-osaa olisi itse asiassa voinut odottaa jo aiemmin. Vuonna 2003 julkaistiinkin Troy Millerin epävirallisena pidetty esiosa "Tosinuija ja vielä nuijempi", mutta alkuperäisen työryhmällä ei ollut sen kanssa mitään tekemistä. Lisäksi ykkösosan menestys poiki 13-osaisen animaatiosarjan, joka oli Hanna-Barbera-tuotantona kohdennettu selvästi elokuvaa enemmän lapsille.

Nyt nähtävää Nuijaa ja tosinuijaa pidetään elokuvan ensimmäisenä "oikeana" jatko-osana - käytännössä varmasti siksi, että sen nimihahmoja tulkitsevat jälleen Jim Carrey ja Jeff Daniels. Vaikka Carrey oli päättänyt Ace Ventura 2:n jälkeen ettei suostu enää jatko-osiin, hän muutti Nuijan kohdalla mielensä.

"Jim katsoi Nuijaa ja tosinuijaa viitisen vuotta sitten hotellihuoneessa ja tajusi välittömästi haluavansa tehdä toisen", Pete Farrelly kertoi Redditissä. "Kun elokuva loppui, hän soitti minulle ja aloitimme heti." Käsikirjoituksen valmistuttua 2012 esituotanto joutui kuitenkin studiokierteeseen: Carrey ehti vetäytyäkin projektista vedoten Warner Brothersin heikkoon panostukseen, eikä Daniels suostunut työskentelemään ilman tuttua vastanäyttelijäänsä. Tänä keväänä vihdoin kuvatun elokuvan julkaiseekin nyt Universal Studios.

Yllättävää kyllä, kumpikaan päänäyttelijöistä ei ollut aikoinaan tekijöiden ykkösvalinta elokuvaan. Lloydin rooliin kaavailtiin muun muassa Steve Martinia ja Martin Shortia, jotka molemmat kohteliaasti kieltäytyivät kunniasta. Ennen Danielsia Harryksi puolestaan harkittiin Rob Lowea ja Chris Ellliottia. Aivan ensimmäiset näyttelijävalinnat Harryksi ja Lloydiksi olivat niinkin epätodennäköiset ystävykset kuin Nicolas Cage ja Gary Oldman. Ottaen huomioon, että Daniels on Oldmanin tavoin tehnyt varsin draamapainotteisen uran ja Cage oli vielä 90-luvulla yleisön mielissä Raising Arizonan eikä meemiensä myötä, kiinnitykset eivät ehkä ole niin kaukaa haettuja kuin voisi ajatella.

Carreyn suostuessa rooliin vuonna 1994 hänen palkkansa oli noin 700 000 dollaria, mutta neuvottelujen edetessä Ace Venturasta tuli maailmanluokan hitti ja Carreysta Hollywoodin kuumimpia nimiä. Agentit onnistuivat lisäämään summaan yhden nollan lisää, jolloin Carreyn palkka muodosti miltei puolet elokuvan kokonaisbudjetista, joka oli 16 miljoonaa dollaria. Nuija ja tosinuija tuotti rahansa takaisin 15-kertaisesti.

Ykkösen ehdoilla?

Nuijassa ja tosinuijassa kaksikko matkasi Aspeniin saakka Lloydin unelmien naisen perässä. Jatko-osassa matkalle ajaa Harry, joka tahtoo löytää munuaisen toivossa aikuisen tyttärensä. Nuijan ja tosinuijan valttikortit ovat sen päähahmot, mutta jatko-osa on rakennettu vahvasti edeltäjäänsä viitaten: Harryn ykkösessä lyhyesti mainitsema ex-tyttöystävä Freida Felcher on nyt yksi juonen keskeisistä tekijöistä. Felcherin roolissa nähdään Kathleen Turner.

Muita faneille entuudestaan tuttuja kasvoja ovat muun muassa Sea Bassia näyttelevä NHL-tähti Cam Neely sekä sokeaa Billy-poikaa esittävä Brady Bluhm. Bluhm ei ollut aikuisena jatkanut näyttelijäuraansa, mutta Farrellyt löysivät hänet Facebookista ja pyysivät koekuvauksiin.

"Emme halunneet kuitenkaan luoda pelkkiä karikatyyrejä vanhoista hahmoista", Pete Farrelly kommentoi. "Ahkeroimme paljon käsikirjoituksen parissa luodaksemme tarinan, joka ei vain toistaisi ensimmäistä osaa."

Siirtymä 90-luvulta nykypäivään näkyy varsin selvästi myös elokuvien musiikkivalinnoissa: Nuijan ja tosinuijan scoresta vastasi tuottajalegenda Todd Rundgren ja biisilista henki silkkaa ysäriä Crash Test Dummiesista Dead Eye Dickiin. Kakkososan sävellystyön takana on hieman yllättäen australialainen elektrobändi Empire of the Sun. Ainakin trailerissa kuultu M.I.A.:n "Boyz" on varsin oivallinen nykypäivän vastine Apache Indianin Boom Shack-A-Lakille, jolla ensimmäinen osa korkataan käyntiin.


Se, mikä Farrelly-elokuvissa lienee muuttunutkin vuosikymmenten aikana eniten, on suunnitelmallisuus. Cinema Editor-lehden haastattelussa veljesten elokuvia leikannut Sam Seig kertoi huomanneensa, kuinka Farrellyt ovat ajan saatossa tehneet komediastaan miltei tieteellistä. Ensimmäisenkin Nuijan ja tosinuijan aikana käsikirjoitusta työstettiin pitkään, mutta improvisaatio esitti luomisprosessissa suurta osaa. Muun muassa Carreyn muistettavat repliikit "Big gulps, huh?", "We landed on the moon!" ja "You wanna hear the most annoying sound in the world?" seurauksineen syntyivät kaikki spontaanisti kameran käydessä. Vastaavaa Carreynkaan elokuvissa nykyään harvoin näkee.

Nähtäväksi jää, kestääkö Nuija ja tosinuija kaks sitten vertailun edeltäjäänsä.
Jos olet itse jo nähnyt leffan, muista kommentoida sitä tykissä!

Lähteet: Splitsider: The Lost Roles of Dumb and Dumber, Reddit: The Farrelly Brothers AMA, IMDB

Jussi Sandhu 13.11.2014 klo 17:40

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...