Komiikalla valkokankaalle ja televisioon

Lokakuussa suomalainen stand up-koomikko Ismo Leikola teki komiikan historiaa ja voitti kaikkien aikojen ensimmäisen Maailman hauskin ihminen -kilpailun Las Vegasissa. Yhdysvalloissa alkunsa saanut lavakomiikka on edelleen kuningaslaji nimenomaan synnyinmaassaan, missä useat menestyneet koomikot ovat päässeet myös valkokankaille ja televisioon. Leffatykki listasi 10 koomikkoa, jotka ovat luoneet uraa myös stand up -lavan ulkopuolella.

1. Steve Martin

Suomalaiset muistanevat Steve Martinin Morsiamen isä -elokuvista sekä muutamista muista 90-luvun komedioista, mutta todellisuudessa mies on ollut yksi stand up -komiikan ensimmäisiä uranuurtajia. 1970-luvulla mies esiintyi vakituisesti esimerkiksi Tonight Show with Johnny Carson -ohjelmassa, mutta yksi Amerikan rakastetuimpia ja pisimpään jatkuneita viihdeohjelmia, Saturday Night Live osoittautui miehen onnenpotkuksi. Martin vieraili ohjelmassa monta kertaa, ja hänen jaksonsa saivat aina ohjelmalle yli miljoona katsojaa normaalia enemmän. Lopulta Martin saavutti stand up -koomikkona megasuosion ja esiintyi kymmentuhatpäisille yleisöille, mutta mies ei siihen tyytynyt, vaan haaveili elokuvanäyttelemisestä. 80- ja 90-luvuilla Martin esiintyi useissa komedioissa ja koko perheen viihde-elokuvissa, mutta ei saavuttanut niillä yhtä suurta suosiota kuin stand upilla. 70-luvulla Martinin stand up -esityksistä tehtiin myös useita äänitelevyjä niin kuin silloin oli tapana, jotka myivät moninkertaista platinaa. Myöhemmin Martin on tehnyt levymusiikkia bluegrassin muodossa. Lahjakas banjonsoittaja on tehnyt 2000-luvulla neljä pitkäsoittoa, jotka kaikki ovat nousseet Yhdysvaltojen bluegrass-listan ykköseksi.

2. Joan Rivers

Kaikkien naiskoomikoiden virallinen kummitäti on hiljattain menehtynyt Joan Rivers. Nainen rikkoi sukupuolirooleja- ja rajoja jo 60-luvun alussa New Yorkissa esiintymällä pienissä kahviloissa, jolloin stand up -kulttuuri oli vielä lapsenkengissä. Rivers pääsi esiintymään Johnny Carsonin ohjelmaan vuonna 1965, missä saavutti niin suuren suosion, että hän pääsi pian vakivieraaksi. Vuonna 1983 Rivers tuurasi Carsonia tämän loman ajan, ja naisen vetämän ohjelman katsojaluvut onnistuivat ylittämään ohjelman normaalit katsojaluvut, mikä ei Carsonia miellyttänyt. Tämän jälkeen Riversia ei enää Tonight Show -ohjelmaan vieraaksi kutsuttu, ennen kuin vasta vuonna 2014, kun ohjelman isäntänä oli Jimmy Fallon. Ronskista, itseironisesta ja varsinkin 60-luvulla hyvin rohkeasta tyylistään tunnettu Rivers keskittyi uransa loppuvaiheilla toimimaan punaisen maton toimittajana ja julkkisten haastattelijana useissa eri medioissa. Lisäksi hän esiintyi mm. muutamissa elokuvissa, työskenteli ääninäyttelijänä ja voitti Yhdysvaltojen julkkis-Diilin.

3. Eddie Murphy

Moni nuoremman sukupolven elokuvakatsoja muistanee Eddie Murphyn esimerkiksi professori Klumpina Pähkähullu professori -elokuvista (1996 ja 2000), joissa Murphy esitti pääroolin lisäksi useita sivurooleja. Mutta Murphyn koomikon uran suurin alkusysäys oli jo vuonna 1982, kun mies piti menestyneen Delirious-stand up shownsa. Vaikkei esimerkiksi nykyisin asiattomia homovitsejä sisältävä räävitön esitys ole täysin aikaa kestänyt, sitä pidetään edelleen yhtenä kautta aikojen parhaista stand up -esityksistä. Nykyisin Eddie Murphy ei enää juuri mediassa paistattele ainakaan elokuvarooliensa takia, mutta 80- ja 90-luvulla Murphy loi myös menestynyttä elokuvauraa. 1980-luvun alkupuoliskolla Murphy näytteli pääroolin suositussa Beverly Hillsin kyttä -veijaripoliisitrilogiassa, joita seurasivat esimerkiksi sellaiset menestyneet komediat kuin Prinssille morsian (1988) ja Eläintohtori (1998), joissa Murphy myös esitti pääroolin lisäksi useita sivuosia. Myös Beverly Hillsistä on uutisoitu tulevan neljäs jatko-osa vuonna 2016.

4. Robin Williams

Listan tunnetuin ja menestynein elokuvanäyttelijä on taannoin menehtynyt Robin Williams, joka loi TV:ssä ja elokuvissa lähes neljä vuosikymmentä kestäneen menestyneen uran, ja voitti myös yhden Oscar-palkinnon. Kuitenkin myös Williamsin ura sai alkunsa stand up -lavalta, kun Williams alkoi esittämään stand up -komiikkaa 70-luvun puolivälissä San Fransiscossa. Moni nykyinen koomikko nimeää Williamsin suureksi vaikuttajakseen ja Williams toikin lajiin paljon uutta ja rikkoi esityksillään monia ennätyksiä. Mies voitti televisioidulla "Reality… What a Concept" -esityksellään Grammyn vuonna 1979 ja vuoden 2002 "Robin Williams Live on Broadway" löi useita lipunmyyntiennätyksiä, kun esityksen liput vietiin käsistä puolessa tunnissa. Vaikka Williams on jäänyt monien mieleen nimenomaan näyttelijänä, koko uransa ajan Williams teki myös stand-up-esityksiä. Miehen viimeiseksi stand-up-kiertueeksi jäi 26 kaupunkia kattanut "Weapons of Self-Destruction" vuonna 2009.

5. Jerry Seinfeld

Jerry Seinfeld on stand up -koomikkona legendaarinen, koska hänen voidaan katsoa todella tuoneen stand upin televisioon. Seinfeld teki vuonna 1989-1998 omaa nimeään kantavaa ja itseensä perustuvaa sitcom-sarjaa, jossa näytteli stand up -koomikkoa, eli niin sanotusti käsikirjoitettua versiota itsestään. Vaikka sarja keskittyi Seinfeldin ja tämän ystävien elämään New Yorkissa, jokaisen jakson alussa ja lopussa nähtiin myös Seinfeldin stand up -komiikkaa. Sarjan jälkeen mies katosi tv:stä ja on työskennellyt melko harvakseltaan, esiintyen toisinaan yksittäisissä tv-sketseissä, mainoksissa tai ääninäyttelijänä. Vuonna 2013 mies teki web-sarjan Comedians in Cars with Coffee, missä hän ajelee autolla jonkun tunnetun koomikon kanssa ja haastattelee tätä, kahvittelun lomassa. Seinfeldin verkkainen työtahti tuskin miestä on juurikaan haitannut, sillä hän on maailman rikkain koomikko. Miehen taloudelliseksi arvoksi arvioidaan noin 820 miljoonaa dollaria.

6. Ricky Gervais

Vaikka myös Iso-Britanniasta tulee paljon menestyneitä koomikoita, moni brittikoomikko ei ole juurikaan TV:n tai elokuvien puolella maailmanlaajuisesti esiintynyt. Ricky Gervais on tässä poikkeus. Monessa mukana ollut Gervais tunnetaan erityisesti alkuperäisen The Office -sarjan luojana ja pääroolin esittäjänä, jonka lisäksi mies on luonut myös mm. sarjat Derek ja Extras, tehnyt joitain elokuvarooleja, juontanut gaaloja ja tuottanut sekä käsikirjoittanut tv-sarjoja. Todellisuudessa Gervais ei kuitenkaan aloittanut uraansa stand up -lavalta, vaan Seona Dancing -nimisen elektropop-duon laulajana. Musiikilla Gervais ei kuitenkaan koskaan lyönyt läpi, joten hän siirtyi komiikan pariin. Mies teki vähälle huomiolle jääneitä kokeiluita stand uppiin jo 90-luvun alussa, mutta löi stand up -lavalla läpi vasta 20 vuotta myöhemmin. Gervais on kiertänyt stand up -koomikkona neljän erilaisen kiertueen kanssa, jotka ovat saaneet aina osakseen myös jonkin verran kritiikkiä. Siitä huolimatta Gervais suunnittelee parhaillaan viidettä stand up -esitystään. Gervais on päässyt myös digitaaliseen muotoon, sillä mies on mukana Grand Theft Auto IV -pelissä, ja esiintyy pelissä stand up-klubilla, tv:ssä ja radiossa.

7. Jim Carrey

Toisin kuin monet kollegansa, Jim Carrey ei aloittanut uraansa Yhdysvalloissa, vaan rajan toisella puolella synnyinmaassaan Kanadassa. Köyhästä perheestä kotoisin olleella Carreylla oli vaikeuksia saada jalansijaa ja näkyvyyttä, mutta pikku hiljaa hän alkoi kerätä mainetta erityisesti huikeilla imitointikyvyillään. Koomikko Rodney Dangerfield koitui Carreyn onneksi, sillä vanhempi koomikko uskoi Carreyn kykyihin ja palkkasi miehen mukaan omalle kiertueelleen 80-luvun alussa yli kahdeksi vuodeksi. Sitä kautta Carrey pääsi esiintymään Las Vegasiin ja Hollywoodin, missä alkoi siirtyi kohti elokuva- ja tv-bisnestä. Mies pääsi näyttelemään useisiin pienen budjetin elokuviin ja tv-sarjoihin, mutta teki lopullisen läpimurtonsa vasta vuonna 1994 Ace Venture - lemmikkidekkari -elokuvassa. Sen jälkeen mies on luonut mittavan uran niin komedia- kuin draamaelokuvissa. Loppuvuonna 2014 luvassa on yksi merkkipaalu, kun Jim Carreyn ja Jeff Danielsin tähdittämän Nuija ja tosinuija -elokuvan (1994) jatko-osa saa kauan odotetun ensi-iltansa.

8. Ellen DeGeneres

Ainakin toistaiseksi stand up -komiikka on vahvasti miesvoittoinen laji, eikä sen historia tunne moniakaan menestyneitä naiskoomikoita. Maailman tunnetuin naiskoomikko lienee amerikkalainen Ellen DeGeneres, joka on noussut suursuosioon ja maailman tuntemaksi erityisesti tv-ohjelmansa ansiosta. DeGeneres kuitenkin aloitti uransa jo 1970-luvun lopussa toimimalla stand up -koomikkona New Orleansin komediaklubeilla. Tv-kanava Showtime äänesti DeGeneresin Yhdysvaltojen hauskimmaksi ihmiseksi vuonna 1982, jonka seurauksena nainen alkoi esiintyä ympäri maata, ja pääsi myöhemmin esiintymään Johnny Carsonin ohjelmaan. 80- ja 90-luvulla DeGeneres teki myös joitain melko vähälle huomiolle jääneitä elokuvarooleja sekä omaa sitcom-tv-sarjaa Ellen. Naisen suurmenestys alkoi kuitenkin kun DeGeneres sai oman talk shownsa vuonna 2003. Nykyisin lähes 40 Emmy-palkintoa voittanutta päivittäissarjaa katsoo joka päivä noin kolme miljoonaa katsojaa.

9. Chris Rock

Monen muun stand up -koomikon tavoin Rockin ura sai alkunsa 80-luvun alun New Yorkissa, pienillä klubeilla esiintyen. Pyrkijöijtä oli (jo) silloin valtavasti, joten pinnalle nousu oli vaikeaa. Rockin uran alkustartista kiitos kuuluu kollega Eddie Murphylle. Murphy näki Rockin esityksen ja alkoi suositella nuorempaa kollegaa eteenpäin, ja antoi miehelle tämän ensimmäisen elokuvaroolin. Rock esittää auton parkkeeraajaa Beverly Hillsin kyttä 3 -elokuvassa. Steve Martinin tavoin Rockin ura pääsi eteenpäin Saturday Night Live -ohjelman myötä, missä Rock esiintyi vuosina 1990-1993. SNL:n jälkeen mies keskittyi elokuvarooleihin, mutta Hollywood-menestys antoi vielä odottaa. Varsinaisia menestysrooleja Rock pääsi tekemään vasta elokuvissa Tappava ase 4 (1998), Dogma (1999) ja Nurse Betty (2000). 2000- ja 2010-luvuilla Rock on luonut hitaasti mutta vankasti uraa useissa eri elokuvissa, tv:ssä ja stand upin parissa, niin näyttelijänä, kirjoittajana kuin monien tunnettujen animaatioiden ääninäyttelijänä.

10. Louis C.K.

Listan viimeisimpiä kuuluisuuteen nousseita koomikoita on Louis C.K. Mies on saavuttanut suurmenestyksen ympäri maailmaa vasta viime vuosina, mutta luonut koomikon uraa sitkeästi jo 90-luvun alusta. Syntyjään meksikolainen C.K. kokeili epäonnisesti ensimmäisen kerran siipiään vuonna 1984 bostonilaisella stand up -klubilla. Viiden minuutin slottiin miehellä oli vain kaksi minuuttia materiaalia, joka traumatisoi C.K.:tä niin paljon, ettei hän uskaltanut palata lavalle kahteen vuoteen. 80-luvun lopulla mies kuitenkin jatkoi esiintymistä ja nousi pikku hiljaa julkisuuteen, joka johdatti hänet esiintymään esimerkiksi Jay Lenon, David Lettermanin ja Conan O'Brienin ohjelmiin ja sen myötä menestyneille stand up -kiertueille. C.K. kulkee vahvasti Seinfeldin jalanjäljissä, sillä miehen maailmanlaajuinen läpimurto oli New Yorkiin sijoittuva tv-sarja Louie, joka kertoo fiktiivisesti miehestä itsestään ja hänen arjestaan koomikkona. Vaikka lähtökohta kuulostaa samalta, sarja on kuitenkin täysin toisenlainen kuin Seinfeld. Draamallinen ja todellisessa New Yorkin miljöössä (ei siis Hollywoodin studiossa) kuvattu sarja on huumoriltaan hyvin arkinen ja surkuhupaisa. Louie kirjoittaa paljon huumoria itsestään ja omasta arjestaan eronneena sinkkuisänä, mutta käsittelee niiden ohessa oivaltavasti myös yhteiskunnallisia asioita.

Niina Virtanen 30.10.2014 klo 20:08

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...