Kauhuelokuvia lokakuun synkkiin iltoihin

Lokakuu ja lähestyvä Halloween on vuoden otollisinta aikaa kauhuelokuville. Leffatykki teki tärppilistan double feature -duoja kaamosajan kauhun tarpeeseen.


1. Halloweenin klassikot: Halloween - naamioiden yö ja Rosemaryn painajainen

Kurpitsajuhlaan kuuluu olennaisesti slasher-genren viralliseksi esi-isäksi yleisesti tunnustettu Halloween (1978). John Carpenterin elokuvassa lapsesta asti mielisairas Michael Myers palaa kotikaupunkiinsa ja naamariin pukeutuneena silpoo kaupungin teinityttöjä. Kuten monet muutkin kauhuklassikot, elokuva poiki myös lukuisia jatko-osia, joskin John Carpenter ohjasi ainoastaan ensimmäisen elokuvan, mutta oli myös alkupään jatko-osissa mukana muissa rooleissa. Virallisia Halloween jatko-osia on yhteensä yhdeksän, lisäksi kauhumuusikkona ja ohjaajana tunnettu Rob Zombie on tehnyt uudelleenversioinnit kahdesta ensimmäisestä Halloween-elokuvasta vuosina 2007 ja 2009.

Kuitenkin jo 10 vuotta ennen Halloweenia ilmestyi yksi 60-luvun suurimpia kauhuklassikkoja, Roman Polanskin ohjaama Rosemaryn Painajainen. Megahitiksi noussut elokuva käsittelee ainutlaatuisen hienosti fobiaa siitä, että raskaana ollessaan odottaa paholaisen lasta tai syntyvä lapsi on itse saatana. Rosemarya esittävälle Mia Farrow'lle elokuva oli ensimmäinen päärooli ja käynnisti naisen pitkän uran - jotain muuta Farrow kuitenkin samalla menetti. Ennen elokuvaa Farrow oli juuri mennyt naimisin Frank Sinatran kanssa, joka vaati naista lopettamaan uransa ja jäämään kotivaimoksi. Kun Farrow kuitenkin otti roolin Rosemaryna vastaan, Sinatra marssi suoraan kuvauksiin tuomaan vaimolleen avioeropaperit.

2. Viime aikojen yliluonnollisuudet -double feature: Kirottu & Annabelle

Tällä hetkellä ei voida sanoa elettävän varsinaista kauhuelokuvan kulta-aikaa, joten teattereissa näkee pitkälti yksitoikkoista tusinakauhua. Viime vuonna kuitenkin James Wanin yliluonnollinen kauhuelokuva Kirottu sai ylistyslaulun myötä puolelleen sekä katsojat että kriitikot. Elokuvan myötä australialaista James Wania myös povattiin mainstream-kauhun uudeksi manttelinperijäksi. Elokuva pohjaa oikeasti olemassa olleen amerikkalaisen paranormaaleja ilmiöitä tutkineen tutkijapariskunta Ed ja Lorraine Warrenin kokemuksiin, heidän tutkiessaan vanhan maalaistalon kummittelua Rhode Islandilla 1971. Voimakkaasti demonisen talon taustalta löytyi riivattu ja saatanallinen nukke Annabelle.

Annabelle sai oman elokuvansa juuri Halloweenin alla 2014, mikä kertoo kirotun nuken tarinaan toisen perheen kanssa. Elokuvan ohjauksesta vastaa aiemmin lähinnä kuvajaana tunnettu John R. Leonetti, James Wan on elokuvan toinen tuottaja. Mutta kuten jatko-osien ja tässä tapauksessa spin-off-elokuvan kanssa usein käy, Annabelle on saanut lähinnä tylytystä ja negatiivisia arvosteluita. Huomattavasti esikuvaansa pienemmällä budjetilla tehty elokuva tuskin kulttiklassikoksi tähtäsikään, vaan halusi ainoastaan nyhtää Kirotun vanavedessä sen mitä menestyselokuvan jalanjäljissä oli mahdollista.

3. Salaisuus pinnan all double feature: Marttyyrit & We Are What We Are

Eurooppalaisen kauhun kiinnostavimpia elokuvia viime vuosilta on ranskalainen Marttyyrit vuodelta 2008, joka edustaa niin sanottua ranskalaisen kauhun uutta aaltoa. Pascal Laugierin elokuva alkaa tytöstä, jota on kidutettu vuosikausia metsässä, ja joka päättää vapautuessaan kostaa kiduttajilleen. Elokuva etenee kuitenkin täysin toisenlaiseksi tarinaksi kuin millaisena se alkaa, mutta tarinaa ei tämän enempää spoilaamatta voi paljastaa. Marttyyrit on kuvastoltaan tämän listan raaimpia, väkivaltaisimpia ja brutaaleimpia elokuvia, joka pitää sisällään koko elokuvan täydeltä sekä raakaa väkivaltaa että psykologista kauhua. Siitä huolimatta elokuvan hieno, monisyinen ja syvällinen käsikirjoitus on nostanut tämän viime vuosikymmenen kulttiklassikoksi. Elokuvasta suunnitellaan myös amerikkalaista uudelleenversiointia.

Toinen kiehtovan, salaisen juonenkäänteen sisältävä viime vuosien kauhuraina on vuonna 2013 julkaistu We Are What We Are. Jim Micklen synkkä tarina ei varsinaisesti elokuvan alkupuolella edes noudata kauhuelokuvan elementtejä, vaan kasvaa kauhumittaansa synkkänä, kierona ja katsojalta totuuden salailevana perhedraamana. Alunperin meksikolaiseen alkuperäisteokseen pohjaava elokuva jäi melko pienelle huomiolle, mutta siitä huolimatta tarinalle suunnitellaan sekä jatko- että esiosaa.

4. Dracula double feature: Nosferatu & Bram Stokerin Dracula

Ehkäpä maailman ensimmäinen pitkä kauhuelokuva on yhdestä maailman kuvatuimmasta kauhuhahmosta Draculasta kertova Nosferatu. Saksalaisen F.W. Murnaun ohjaama mustavalkoinen mykkäelokuva vuodelta 1922 tuskin nykypäivänä onnistuu enää paljoa säikyttelemään, mutta tarjoaa kiehtovan sukelluksen kauhun syntyjuurille, ja näyttää mistä kauhuelokuvan vaikutteet pohjimmiltaan ovat peräisin. Visuaalisesti tyylitelty ja dramaattinen elokuva sai kehutun ja arvostetun uudelleenversioinnin vuonna 1977, kun saksalainen Werner Herzog teki siitä elokuvan Nosferatu ja Yön valtias.

Nosferatun aikaan Bram Stokerin Dracula-romaaniin ei saanut tekijänoikeuksellisista syistä liikaa viitata, mutta kun Francis Ford Coppola julkaisi elokuvansa Bram Stokerin Dracula vuonna 1992, tekijänoikeudet olivat jo rauenneet. Kallis ja näyttävä Hollywood-elokuva tarjoaa täysin toisenlaisen näkemyksestä Draculasta, mutta noudattaa tarkkaan alkuperäistä kirjaa. Aikansa megatähdillä (Winona Ryder, Gary Oldman, Keanu Reeves, Anthony Hopkins) varustettu dramaattinen ja eroottinen elokuva voitti myös kolme Oscaria parhaasta puvustuksesta, maskeerauksesta ja äänitehosteista.

5 . Kummitustalo double feature: Luojan tähden paetkaa! & My Amityville Horror

Maailman tunnetuimmasta kummitustalosta, Long Islandilla sijaitsevasta Amityvillesta on tehty elokuva jos toinenkin, mutta ei ole alkuperäistä, vuoden 1979 The Amityville Horroria, eli suomeksi Luojan tähden, paetkaa! -elokuvaa voittanutta. Amityvillen tarina sai alkunsa, kun 23-vuotias Ronald DeFeo surmasi vanhempansa ja neljä sisarustaan talossa 1974. Taloon surmien jälkeen seuraavana vuonna muuttanut perhe alkoi kertoa talossa esiintyneistä rajuista paranormaaleista ilmiöistä, joista kirjoitettiin Amityville Horror - Tositarina -kirja, jonka pohjalta elokuva tehtiin. Stuart Rosenbergin ohjaama Luojan tähden, paetkaa! sai ensi-iltansa 1979, uudelleenversioinnin 2005 ja lukuisia jatko-osia siinä välissä.

Elokuvan jälkiruuaksi on syytä katsoa Amityvillen tarinan ihan uudella tavalla avaava dokumentti My Amityville Horror. Dokumentissa tarinansa kertoo Amityvillessa vuonna 1975 asunut, silloin 9-vuotias Daniel Lutz. Lutz allekirjoittaa kaikki talosta kerrotut tarinat paranormaaleista ilmiöistä, mutta kertoo myös, ettei syynä niihin ollut vain talossa tapahtuneet murhat, vaan myös Lutzin isäpuolen saatananpalvonta ja okkultistinen toiminta. Oli totuus Amityvillen takana mikä hyvänsä, dokumentti osoittaa kiehtovasti Lutzin hahmon kautta kuinka voimakkaasti Amityvillen tarina ja siihen liittyvä kohu on tarinan lähipiirissä olleita ihmisiä pahimmillaan traumatisoitunut.

Halloweenin kunniaksi kauhua näkee lokakuussa normaalia enemmän myös valkokankailta. Tampereella elokuvateatteri Niagarassa järjestetään lokakuun viimeisenä viikonloppuna Cinemadrome-festivaali, jossa on nähtävillä esimerkiksi listassa mainittu Halloween. Helsingissä vietetään lokakuun viimeisellä viikolla legendaarista Night Visions -festivaalia, jossa on nähtävillä viiden päivän ajan kauhuklassikoita, pienen piirin kulttiklassikoita ja uusia lupauksia. Lauantaina elokuvia aletaan pyörittää jo päivällä ja näytetään läpi yön sunnuntaiaamuun saakka.

Niina Virtanen 23.10.2014 klo 19:12

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...