Kirjafilmatisoinnit ihastuttavat ja inhottavat

Alkusyksyn katsotuimpiin elokuviin kuuluu Dome Karukosken uusin elokuva Mielensäpahoittaja, joka pohjautuu yhteen viime vuosien suosituimpaan kotimaiseen kirjallisuushittiin, Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-sarjaan. Pakinapohjaisesti kirjoitetut kirjat eivät ole suoraan tarjonneet käsikirjoitusta kirjojen filmatisoinnille, mutta Tuomas Kyrö on toiminut elokuvassa Karukosken kanssa toisena käsikirjoittajana.

Useat ikimuistoiset elokuvaklassikot ovat kirjaan pohjautuvia filmatisointeja. Osa näistä on kirjailijoiden itsensäkin rakastamia - osa kaikkea muuta. Leffatykki listasi kiinnostavimmat elokuvatapaukset kirjailijoiden näkemysten pohjalta.

Kirjailijoiden kehumat

1. Blade Runner

Scifidystopia Blade Runner perustuu löyhästi Philip K. Dickin vuonna 1968 julkaistuun romaaniin Palkkionmetsästäjä. Dick ylisti aikoinaan poikkeuksellisen vuolaasti Ridley Scottin filmatisointia, eikä ainostaan kehunut sitä, vaan arvioi sen mullistavan koko scifi-kulttuurin. Dick näki elokuvan hieman ennen kuolemaansa ja juuri ennen elokuvan ensi-iltaa, minkä jälkeen lähetti sen tuotantoyhtiölle kirjeen, jossa analysoi elokuvan vaikutusta ylitsevuotavin kehuin: "Blade Runnerin vaikutus tulee olemaan mullistava, niin yleisölle, luoville tahoille kuin science fiction -kentälle kokonaisuudessaan. Mikään mitä olemme tehneet, yhdessä tai yksilöinä, ei pääse samalle tasolle kuin Blade Runner. --- Blade Runner täydentää ja perustelee koko minun elämäni ja taiteellisen työni."

2. Kuin surmaisi satakielen

Harper Leen vuonna 1960 julkaistu omaelämänkerrallinen romaani Kuin surmaisi satakielen sai samannimisen elokuvaversion kaksi vuotta myöhemmin. Naiskirjailija on kertonut olleensa elokuvasta hyvin vaikuttunut ja kieltäytyneensä sen jälkeen kaikista ehdotuksista tehdä romaanista tv-versioita, näytelmiä tai musikaaleja, koska halusi vaalia elokuvan ainutlaatuisuutta. Lee ystävystyi kuvauksissa läheisesti Gregory Peckin kanssa, joka näytteli Leen isään pohjautuvaa Atticus Finchin hahmoa. Kun Peck voitti roolistaan parhaan miesnäyttelijän Oscarin, Lee antoi miehelle kiitokseksi isälleen kuuluneen taskukellon. Myöhemmin Peckin yksi lapsenlapsi sai Leen pohjalta etunimekseen Harper. (Kuvassa Peck ja Lee)

3. Jackie Brown

Tyypillisesti melko kumartelemattomana ohjaajana tunnettu Quentin Tarantino onnistui miellyttämään Jackie Brown -elokuvallaan (1997) kirjailija Elmore Leonardia, jonka Rum Punch -nimiseen romaaniin elokuva pohjautuu. Siitäkin huolimatta, että Tarantino otti tapansa mukaan jonkin verran vapauksia kirjaa tulkitessaan ja vaihtoi esimerkiksi päähenkilön etnisyyden, Leonard on sanonut Jackie Brownin olevan hänen suosikkinsa miehen kirjojen filmatisoinneista. Myös mustaihoiseksi muutettua Jackie Brownia kirjailija kehui: "Pam Grier oli aivan loistava. Quentin tarvitsi tarpeeksi vahvan naisen Samuel L. Jacksonin rinnalle, ja löysi siihen Pamin."

4. Hassut hurjat hirviöt

Spike Jonzen satufantasia Hassut hurjat hirviöt (2009) on poikkeuksellinen filmatisointi, sillä alkuperäinen Maurice Sendakin samanniminen lastenkirja vuodelta 1963 on vain 10 lausetta sisältävä kuvateos. Sendak on kertonut, että vuosien mittaan moni oli kysynyt filmatisointioikeuksia tarinalle, mutta vasta Jonzen kanssa hän halusi toteuttaa elokuvan. Myös yhtenä elokuvan tuottajana toiminut Sendak on sanonut olleensa hyvin liikuttunut ja vaikuttunut Jonzen näkemyksestä: "Spike teki tarinan omista villeistä olennoistaan, ilman että olisi kuitenkaan luopunut minun villeistäni. Hän on ottanut minun olentoni ja tuonut ne henkiin itsensä kautta. Spiken tulkinta ei vie kirjastani mitään pois, vaan rikastuttaa ja elävöittää sitä." (Kuvassa Sendak ja Jonze)

5. Tähtiin kirjoitettu virhe

Uusimmista kirjafilmatisoinneista tunnetuin on teinidraama Tähtiin kirjoitettu virhe (2014). Alkuperäisen romaanin vuonna 2012 julkaissut John Green on moneen otteeseen ylistänyt elokuvaa, eikä vähiten siksi, että on ollut poikkeuksellisen voimakkaasti mukana myös elokuvan tuotannossa. Tyypillisesti kirjailijat vierailevat tarinoidensa kuvauspaikoilla ehkä muutaman kerran, mutta Green oli läsnä lähes jokainen kuvauspäivä. Mies on kertonut, että hänen pääasiallinen tehtävänsä setissä oli olla "innostunut ja iloinen", mutta hän myös keskusteli paljon näyttelijöiden ja ohjaajan kanssa tarinasta ja hahmoista, jotka halusivatkin pitää kirjailijaa voimakkaasti läsnä tekemisessä. Green myös näytteli elokuvassa yhden pienen sivuroolin, joka kuitenkin leikattiin pois. Kuvauspaikalla Green opittiin tuntemaan liikutuksestaan, sillä mies kertoi purskahtelevansa päivittäin itkuun kuvauksissa, kun oli niin liikuttunut nähdessään tarinansa muuttuvan eloon.

Kirjailijoiden inhoamat

1. Hohto

Pitkän uran tehnyt Stephen King on yksi eniten filmatisointeja romaaneistaan saanut kirjailija, miehen teoksista on tehty yli sata elokuvaa. King-filmatisointien arvostetuimpia ja menestyneimpiä klassikoita on Stanley Kubrickin Hohto vuodelta 1980, mistä King ei kuitenkaan välitä. Kirjailija on kertonut olleensa hyvin pettynyt Hohto-elokuvaan, koska Kubrick ei Kingin mukaan saanut ilmennettyä elokuvaan tarinan keskiössä olevan hotellin syvää pahuutta, vaan muutti pahuuden ihmislähtöiseksi ja sivuutti hotellin yliluonnolliset elementit sivuhuomioiksi. King ei myöskään pitänyt Jack Nicholsonin roolisuorituksesta, joka teki kirjailijan mielestä hahmostaan lähtökohtaisesti mielisairaan, kun taas King kirjoitti hahmon sekoavan hotellin yliluonnollisista voimista. King oli elokuvaan niin pettynyt, että teki vuonna 1997 uuden tv-filmatisoinnin tarinastaan ohjaaja Mick Garrisin kanssa, vahvasti näkemyksensä kertovalla nimellä Stephen Kingin Hohto. (Kuvassa Jack Nicholson ja Kubrick)

2. Kellopeliappelsiini

Toinen Stanley Kubrick -klassikko, Kellopeliappelsiini vuodelta 1971 ei ole saanut kirjailijan hyväksyntää sekään. Alkuperäisen romaanin vuonna 1962 kirjoittanut Anthony Burgess on kertonut jopa katuneensa koko kirjan kirjoittamista, koska kokee että elokuvan takia romaani tullaan tulkitsemaan väärin koko hänen elämänsä ajan. Burgess on sanonut olleensa pettynyt, että hänen uransa menestynein kirja on muutettu elokuvaksi, joka tuntuu glorifioivan väkivaltaa ja seksiä, minkä johdosta katsojat yksinkertaistavat koko tarinan. Vaikka Kubrickin on sanottu insipiroituneen elokuvaa tehdessään Manson Familyn vuonna 1969 tekemistä järkyttävistä murhista, todellisuudessa kirjan julma raiskaustarina on tapahtunut Burgessin vaimolle toisen maailmansodan aikaan. Siitäkin johtuen elokuvaversion on kerrottu olleen Burgessille raskasta katsottavaa.

3. Forrest Gump

Moni ei tiedä, että vuoden 1994 jättimenestys Forrest Gump perustuu samannimiseen Winston Groomin romaaniin vuodelta 1986. Kirjaan verrattuna elokuva on kuitenkin ottanut melkoisia vapauksia Gumpin hahmon rakenteessa ja poisti tältä esimerkiksi sellaisia seksuaalisia elementtejä joita kirjassa oli, mikä ei miellyttänyt Groomia. Groom itse oli myös toivonut, että Forrest Gumpia näyttelisi John Goodman. Suurin riita syntyi kuitenkin elokuvan jälkeen. Groomille oli luvattu 3 % elokuvan voitoista, mutta Paramount Pictures kieltäytyi maksamasta kirjailijalle mitään, väittäen että elokuva ei varsinaisesti tehnyt tuottoa, vaan kaikki voitot käytettiin jälkimarkkinointiin ja levitykseen. Melkoinen loukkaus sekin, että kun elokuva voitti 13 Oscar-palkintoa, yhdessäkään kiitospuheessa ei muistettu kirjailijaa. Groom taisteli lopulta Paramountin kanssa saamisistaan käräjillä, ja kirjoitti vuonna 1995 kirjaansa jatko-osan nimeltään Gump and Co., joka alkaa sanoilla "Älä koskaan anna kenenkään tehdä elämästäsi elokuvaa." Myös jatko-osaromaanista on työstetty pitkään elokuvaa, jonka tuotanto on kuitenkin lykkääntynyt toistuvasti.

4. Jali ja suklaatehdas

Alkuperäinen Jali ja suklaatehdas -elokuva (1971) oli aikoinaan jättimenestys sekä yleisön kommenttien että lipputulojen puolesta, mutta kirjailija Roald Dahl ei elokuvasta pitänyt. Alunperin Dahlin oli tarkoitus tehdä elokuvaan käsikirjoitus kirjansa pohjalta, mutta kun Dahl ei onnistunut pysymään määrätyissä aikatauluissa, hän sai potkut tehtävästä ja käsikirjoittajaksi palkattiin David Seltzer. Seltzer vei tarinaa Dahlin mukaan täysin väärään suuntaan, painottaen enemmän Willie Wonkan hahmoon kuin tarinan kertojaan Jaliin, toisin kuin alkuperäisessä kirjassa. Dahl inhosi myös muita hahmomuutoksia eikä olisi halunnut Willie Wonkaa näyttelemään siihen valittua Gene Wilderiä. Elokuvan jälkeen Dahl julisti, että kirjan jatko-osasta Jali ja lasihissi ei tehdä koskaan elokuvaversiota.

5. Maija Poppanen

Disneyn klassikko Maija Poppanen (1964) on rakastettu lastenelokuva monissa kodeissa, mutta alkuperäisen kirjasarjan 1933-1988 välisenä aikana kirjoittanut australialainen Pamela Lyndon Travers vihasi sitä. Kirjailija suostui vuosien taivuttelun jälkeen vastentahtoisesti Disneyn filmatisointiehdotukseen kun sai roolin tuotannosta neuvonantajana. Traversin neuvoja ja ehdotuksia ei kuitenkaan elokuvanteossa huomioitu, ja naisen on kerrottu itkeneen koko elokuvan ensi-illan ajan ja kieltäytyneen sen jälkeen kaikesta yhteystyöstä Disneyn kanssa. Kirjailija kertoi inhoavansa erityisesti elokuvan animoituja kohtauksia ja Maija Poppasen hahmon pehmentämistä kirjoissa esiintyvästä tiukkuudesta. Maija Poppasen tuotantovaikeuksista on tehty myös elokuva Saving Mr. Banks vuonna 2013, missä Traversia esittää Emma Thompson ja Walt Disneyä Tom Hanks. (Kuvassa Maija Poppasta näytellyt Julie Andrews, Walt Disney ja Trevors Maija Poppasen ensi-illassa.)

Niina Virtanen 18.09.2014 klo 18:51

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...