Breaking Badin viimeiset hetket valtaistuimella

Breaking Bad ei hevillä luovuta. Viime syksynä päättynyt sarja kolkuttelee vielä haudan takaakin, ja putsasi pöydän elokuun lopussa parhaita tv-sarjoja palkitsevassa Emmy-gaalassa. Sarja voitti lähes kaikki merkittävät palkinnot: parhaan draamasarjan, parhaan miespääosan, parhaan miessivuosan, parhaan naissivuosan sekä parhaan draamakäsikirjoituksen jaksosta "Ozymandias". Vielä ennen kuin annetaan sarjan vaipua levolleen, on hyvä ruotia mistä sarjan loputon voittokulku johtui.

Vuosi 2014 oli Breaking Badin näyttelijöille Emmyjen valossa hyvä vuosi, mutta siinä ei ole mitään uutta. Sarjan päähenkilöä Walter Whitea näyttelevä Bryan Cranston on voittanut samaisen pystin myös vuosina 2008, 2009 ja 2010, Walterin oikeaa kättä Jesse Pinkmania näyttelevä Aaron Paul vuosina 2010 ja 2012 sekä Walterin vaimoa Skyleria esittävä Anna Gunn myös viime vuonna. On selvää, että sarjan hahmoissa ja näyttelijöissä on siis jotain poikkeuksellisen maagista, sillä kukaan pääkolmikosta ei ollut kovin menestynyt ennen Breaking Badia.

Sulautuminen roolihahmon nahkoihin

Walter Whitea näytellyt Cranston muistetaan ennen Breaking Badia ensisijaisesti lapsille suunnatusta Veljemme on nero -tv-sarjasta (eng. Malcolm in the Middle), jossa Cranston esitti Malcomin melko tyhjänpäiväistä ja kehnosti käsikirjoitettua isää, jolla ei usein ollut paljoa dialogiaan. Juuri vähäsanainen rooli kuitenkin osoitti, että Cranston on ennen kaikkea fyysisesti ilmaiseva näyttelijä. Breaking Bad -sarjan luoja Vince Gilligan kertoi GQ-lehdelle elokuussa 2013, että vuosien aikana useista Cranstonin kohtauksista leikattiin paljon kirjoitettua dialogia pois, koska ne eivät olleet tarpeellisia. Cranston yksinkertaisesti näytteli fyysisesti sen mitä tunsi, sanoja ei tarvittu. Useat Cranstonin muistetuimmat kohtaukset ovatkin voimakkaisiin katseisiin ja eleisiin pohjaavia, sanattomia hetkiä.

Aaron Paulin lahjakuudesta ja rooliin sopivuudesta kertoo jotain jo se, että hänen oli alunperin tarkoitus esiintyä vain ensimmäisellä kaudella. Nähdessään Paulin esiintymisen ja Cranstonin kanssa syntyvän karisman, Gilligan päätti että Paulista on tehtävä vakituinen hahmo sarjaan. Jos Walter Whiten yksi peruspiirre oli hiljaisuus, Jessen hahmolla oli tavaramerkkirepliikki, jonka kaikki Breaking Bad -fanit muistavat unissaankin. Jessen satoja kertoja sarjassa huudahtama Bitch! on alkanut elää täysin omaa elämäänsä sarjan ulkopuolella. Paul kertoi Conan O'Brienille heinäkuussa 2013, että ihmiset pyytävät toistuvasti häntä kutsumaan heitä bitch-sanalla tai vaikkapa kysyvät "Voisitko sanoa vaimoani bitchiksi, se tekisi hänet niin onnelliseksi". Rakastettu huudahdus on saanut myös satoja erilaisia meemejä, kuten Paulin yhdeksi omaksi suosikkirepliikiksi nimeämä "Yeah bitch, magnets!"

Molemmat miehet ovat yhtä mieltä siitä, että samaa hahmoa pitkään näyttelemällä muuttuu tavallaan osaksi häntä, niin hyvässä kuin pahassa.

"Kun aloitat jonkin hahmon roolissa, olet hahmon ulkopuolella. Mutta mitä pidempään hahmoa työstät, on kuin alkaisitte seurustella; tutustutte, alatte luottaa toisiinne, ja pian sulaudutte yhteen. Paras tilanne on se, kun hahmo on niin syvällä sisälläsi, että todella sulatat häntä itseesi.",Cranston kuvaili hahmon syntymistä GQ:lle.

Aaron Paul taas kertoi Rolling Stonelle syyskuussa 2013, että tarinan päättyminen oli hänelle hyvin raskas paikka ja mies ikävoi roolihahmoaan Jessea voimakkaasti.

"Kaipaan häntä valtavasti, ihan oikeasti. Viimeiset kuusi vuotta olen hengittänyt hänen ihonsa läpi. Urani raskain päivä oli sarjan viimeinen kuvauspäivä, kun tiesin etten enää koskaan pääse hänen nahkoihinsa. Rakastan häntä ja toivon että hän voi hyvin."

Skyler vihaajien hampaisiin

Waltin vaimoa Skyleria näytellyt Anna Gunn taas on kertonut hyvin toisenlaisista kokemuksista. Gunn kirjoitti New York Timesiin juuri Emmyjen alla, että on kohdannut paljon hahmoonsa kohdistettua silmitöntä vihaa ja julmuutta.

Gunn sanoo, että on täysin luonnollista, että protagonisti Walt saa pahuudestaan huolimatta yleisön empatiat puolelleen ja että osasi varautua siihen ettei Skyler, Waltin tekoja kyseenalaistavana hahmona, tule olemaan sarjan suosituimpia henkilöitä, mutta suoranaisia viharyhmiä hän ei osannut odottaa. Facebookissa tuhannet ihmiset liittyivät Skylerin viharyhmiin, missä haukkuivat ja vihasivat hahmoa. Osa kertoi ettei ole koskaan vihannut yhtäkään tv-sarjan hahmoa niin paljoa kuin Skyleria. Viha meni lopulta niin pitkälle, että joku etsi internetissä Anna Gunnin henkilökohtaista osoitetta, koska halusi tappaa tämän.

"Näyttelijänä ymmärrän, että katsojilla on oikeus tuntea mitä he haluavat hahmoja kohtaan. Mutta ihmisenä olen huolissani siitä, millaisella vihalla niin moni Skyleriin suhtautui. Voisiko olla, että he eivät kestä naista, joka ei kärsi hiljaa tai suostu seisomaan miehensä rinnalla? Että he halveksivat häntä, koska hän ei peräänny tai luovuta? Tai koska hän itse asiassa on lopulta täysin Walterin veroinen?", Gunn kirjoitti New York Timesissa.

Puhelua Saulille

Jos sarjan päähahmot ovat olleet jättimäisen suosittuja, ovat osansa saaneet sivuhahmotkin. Walterin limaisena ja epäilyttävä asianajajana tunnettu Saul Goodman sai Breaking Badin jälkeen jopa oman spin-off-sarjan, mustan komedian Better Call Saul, joka saa ensi-iltansa syksyllä 2014. Breaking Badin tarinaa edeltävään aikaan sijoittuva sarja kertoo siitä kuinka Saul päätyi aikoinaan hämäräbisneksiin. Sarja on alkuperäisen tarinan tavoin Vince Gilliganin käsialaa, joten laatua uskaltanee odottaa siltäkin. Sarjassa nähdään ainakin isäntäsarjasta tutut hahmot Saul (Bob Odenkirk) ja Mike (Jonathan Banks), mahdollisista muista tutuista hahmoista ei ole ainakaan vielä tiedotettu. Myös Aaron Paul ilmaisi halunsa olla mukana ja kertoikin käyneensä Vince Gilliganin kanssa asiasta keskustelua, mutta myöhemmin tiedotti ettei näillä näkymin ole sarjassa.

Sarja on jo aloittanut Gilliganille tyypillisen markkinointityylin, ja verkon syövereistä löytyykin asianajotoimisto Better Call Saulin "oikeat" nettisivut, joilla toivotetaan lainrikkojat tervetulleeksi Saulin asiakkaiksi, sekä mainostetaan esimerkiksi Breaking Badista tuttua Los Pollos Hermanos -pikaruokalaa. Sivuilla on myös silmänisku Breaking Badissa tehdyille nettisivuille, sillä Saulin hyväntekeväisyyskohteet -linkki vie savewalterwhite.com-sivustolle, jotka Waltin poika pisti sarjassa pystyyn kerätäkseen rahaa isänsä sairauden hoitoon.

Breaking Badin taru tv-maailman valtaistuimella alkaa vihdoinkin tulla päätökseensä, noin vuosi sarjan päättymisen jälkeen. Emmyissä esimerkiksi sellaisten menestysarjojen kuin House of Cardsin ja True Detectiven häviötä onkin selitetty osittain sillä, että on mahdotonta voittaa jos vastassa on Breaking Bad. Nyt on kiinnostavaa nähdä mikä sarja juhlii ensi vuoden Emmyissä, olisiko silloin jo Better Call Saulin aika?

Niina Virtanen 28.08.2014 klo 18:57

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...