Loppuvuoden kotimaiset

Suomessa ilmestyy tätä nykyä vuosittain reilusti yli kolmekymmentä kokoillan elokuvaa. Väkilukuun nähden määrä on huimaava. Tarjonta näyttäisi myös kelpaavan kansalle: elokuussa suomalaisen elokuvan katsojamäärä nousi tältä vuodelta yli miljoonaan kävijään - kokonaiskävijämäärä oli noin 4,4 miljoonaa, eli miltei joka neljäs elokuvissakävijä on valinnut kotimaisen elokuvan.

Inari Niemen tuore Kesäkaverit on noussut nopeasti yhdeksi vuoden suurimmista hiteistä. Syksyyn mahtuu potentiaalisia yleisömagneetteja kuitenkin vielä monta - ennakoitavimpina ainakin Karukosken odotettu Mielensäpahoittaja sekä Xavier Picardin Jansson-filmatisointi Muumit Rivieralla.

Leffatykki tekee katsauksen kaikkiin loppuvuoden kotimaisiin ensi-iltoihin, joita on luvassa peräti 13 kappaletta.

Aikuisten poika

Ensi-ilta 29.08, elokuvan voi nähdä ennakkoon jo 25. päivä alkaen kuvauskaupungissaan Tampereella.

Ohjaaja Juha Lehtola kertoo lähestyneensä vakavaa aihetta huumorin ja keveyden kautta: Aikuisten poika kertoo 11-vuotiaasta Oliverista, joka menettää vanhempansa auto-onnettomuudessa. Pääroolissa nähtävä Esa Nikkilä tekee näyttelijädebyyttinsä.

Brooklynin pojat

Ensi-ilta 05.09, Espoo Cinéssä 30.8.

Inderjit Kaur Khalsan esikoisohjaus on kahdella mantereella tapahtuva, avoimen henkilökohtainen dokumentti. Khalsa selvittää siinä, miksi hänen amerikansuomalaisen poikansa isänpuolinen suku on jo kolmessa polvessa joutunut elämään ilman arjessa läsnä olevaa isää. Khalsalta ilmestyy syyskuussa myös meditaatiokirja nimeltä Chakrapolku.

Mielensäpahoittaja

Ensi-ilta 05.09.

Tuomas Kyrön menestysromaaniin perustuva komediaelokuva jäärästä papparuppanasta valittiin tuoreeltaan Toronton elokuvajuhlien ohjelmistoon. Se on Dome Karukosken kolmas elokuva kyseisillä festivaaleilla putkeen, kahden edellisen ollessa Leijonasydän ja Napapiirin sankarit. Mielensäpahoittajassa koko kansan suosikkipappaa tulkitsee Solar Filmsin tuotannossa koko kansan suosikkipappa, Antti Litja.

Palsa

Ensi-ilta 12.09.

Pekka Lehdon Kalervo Palsasta kertova fiktioelokuva on joutunut lykkäämään ensi-iltaansa jo kahdesti. Sitäkin oudomaa on, että itse teos kuvattiin jo vuonna 2005, mutta se joutui tuotantolimboon jäätyään vaille kunnollista levityssopimusta. Palsaa tulkitsee elokuvassa Janne Reinikainen, ja taiteilijan isänä nähdään jo seitsemän vuotta sitten edesmennyt Markku Peltola.

Monsterimies

Ensi-ilta 26.09.

Syksyn toinen dokumenttiuutuus on muotokuva Mr. Lordista esiripun takaa. Ohjaaja Antti Haase on paitsi pitkän linjan dokumentaristi, myös muusikon lapsuudenkaveri Rovaniemeltä. Elokuvan odotetaankin raottavan yksityisyydestään tarkkaa huolta pitäneen Lordin arkea ennennäkemättömällä tavalla.

Vadelmavenepakolainen

Ensi-ilta 03.10.

Miika Nousiaisen esikoisromaaniin perustuva komedia palkittiin tuoreeltaan Norjassa, Haugesundin elokuvafestivaaleilla parhaana pohjoismaisena elokuvana. Se kertoo suomalaisesta Mikko Virtasesta, joka haluaa tulla ruotsalaiseksi keinolla millä hyvänsä. Elokuvan on ohjannut toistaiseksi lähinnä televisiosarjojen parissa työskennellyt Leif Lindblom.

Muumit Rivieralla

Ensi-ilta 10.10.

Tove Janssonin juhlavuonna taktisesti ilmestyvä Muumi-filmi on ranskalaisen Xavier Picardin esikoispitkä ohjaus. Janssonin sarjakuvaan perustuvassa elokuvassa Muumit ystävineen lähtevät merimatkalle, mutta päätyvätkin taifuunin siivittämänä Rivieran lomaparatiisiin. Picard on kommentoinut pyrkivänsä uskollisuuteen Janssonin alkuperäisteosta kohtaan, joten elokuvalta voitaneen odottaa huomattavasti ronskimpaa otetta kuin televisiosarja Muumilaakson tarinoilta.

He ovat paenneet

Ensi-ilta 17.10, Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla ennakkonäytös syyskuussa

Muukalainen-elokuvalla Tarkovski-perintöä juhlineen J-P Valkeapään tuleva He ovat paenneet on kahden nuoren pakomatkasta kertova tie-elokuva. Ongelmanuorten laitoksesta kesäiseen Suomeen ponnistava seikkailu on valittu ennen ensi-iltaansa paitsi Toronton, myös Venetsian elokuvafestivaalin ohjelmistossa.

Lomasankarit

Ensi-ilta 31.10.

Seikkailukomedia extreme-reissuksi muuttuneesta etelänlomasta on Rölli & kultainen avain -ohjaaja Taavi Vartian toinen teatterielokuva. Myös Lomasankarit kosiskelee koko perhettä yleisökseen. Pääosassa nähdään Ihan sama -sarjassa ja Muutoksii-elokuvassa nimeä tehnyt Nuutti Konttinen, ja muissa rooleissa esiintyvät muun muassa Ville Myllyrinne sekä Laura Malmivaara.

Ruotsalainen hetki

Ensi-ilta 07.11.

Teemu Kaskisen kirjoittaman elokuvan tekoprosessi vaikuttaa vähintäänkin mielenkiintoiselta: ohjaajiksi on kreditoitu koko keskeinen päänäyttelijäkaarti. Kaskisella, Minna Haapkylällä, Elina Knihtilällä, Tommi Korpelalla ja Hannu-Pekka Björkmanilla ei juuri aiempia ohjauskrediittejä ole; luomisprosessi on avoimesti yhteisöllinen. Ruotsalainen hetki on musta rikoskomedia, jossa Suomen suosituin iskelmälaulaja tuskailee arvaamatonta vaimoa ja ruumista takakontissaan.

Nightmare 2 - painajainen jatkuu

Ensi-ilta 03.12.

Kriitikoiden teilaaman ja yleisö-Jussilla palkitun Nightmare - painajainen merellä -elokuvan jatko-osassa ykkösestä tutut hahmot ovat eristyksissä suljetulla saarella. Nightmare 2 on ensimmäisen osan tavoin eräänlainen spinoff-revittely Salatuille elämille; televisiosta tuttu työryhmä on vain siirtynyt trillerin pariin. Vastaanotosta voinee odottaa yhtä kahtiajakautunutta kuin toissavuonnakin. Ohjaajana häärii jälleen Marko Äijö.


Päin seinää

Ensi-ilta 26.12.

Vaikka Päin seinää on käsikirjoittaja-ohjaaja Antti Heikki Pesosen esikoispitkä, häneltä odotetaan jo paljon: lyhytelokuva Korsoteoria oli ilmestyessään tapaus, joka niitti festivaalivoittoja niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Päin seinää -elokuvan pääosassa nähdään Korsoteorian tavoin Armi Toivanen, joka esittää agressio-ongelmaista yksinhuoltajaa. Pesonen kuvailikin tulevaa draamakomediaansa "henkiseksi jatko-osaksi Korsoteorialle".

Eila, Rampe ja Likka

Ensi-ilta 26.12.

Kirjailija Sinikka Nopolan suosittuihin Eila ja Rampe -hahmoihin perustuva komedia päättää kotimaisen elokuvavuoden tapaninpäivänä Päin seinää -ensi-illan rinnalla. Tarinassa Eilan ja Rampen tytär Likka alkaa seurustella Pirkan kanssa, johon pariskunta haluaa tutustua. Ohjaaja Taru Mäkelän ansioluettelossa komeilee muun muassa kassamagneetti Varasto. Nähtäväksi jää, rikkoutuuko uutukaisellakin huima kahdensadan tuhannen katsojan raja.

Ensi-iltalistaus ja kävijätiedot ovat peräisin Elokuvasäätiön sivuilta.

Jussi Sandhu 21.08.2014 klo 19:27

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...