Traileri odottaa uutta aaltoaan

Koska elokuva pysyy teollisuutena, eivät trailerit katoa mihinkään.

Katsomme niitä poikkeuksellisen innokkaasti ottaen huomioon, että ne ovat mainoksia. Ne ovat kentällä oma bisneksensä ja joidenkin mielestä myös oma taiteensa; leikatessaan kokopitkästä elokuvasta parhaat palat yhtenäiseksi kuvavirraksi koemme ne oleelliseksi osaksi elokuvissa käynnin viehätystä. "Mennään ajoissa, ettei missata trailereita!"

Mutta mikä tekee hyvän trailerin? Dialogi formaatin ympärillä on yhä suhteellisen vähäistä - Sight & Sound -lehdessä ei näe vuosittain kriitikoiden valintoja parhaiksi trailereiksi, eikä niitä myöskään arvioida IMDB:ssä tähdillä.

Golden Trailer Awards -palkintoja on kuitenkin jaettu vuodesta 2000 lähtien. Lisäksi internet-videotehtailijat WatchMojo.com ja Nostalgia Criticinä tunnettu Doug Walker tekivät kumpikin vastikään omat top-listansa kaikkien aikojen parhaista trailereista. WatchMojon ykköspallin vienyt Alien-traileri ylsi myös Walkerin listalle.


Trailerin tehtäväksi koetaan yleisesti esitellä juoni, kun taas lyhyemmät teaserit voivat keskittyä vapaammin tunnelmointiin ja elokuvan sävyn maalailuun. Siksi pidemmät trailerit etenevät usein elokuvan mukaan juonellisesti kronologiassa. Nostalgia Criticin listalla toiseksi yltänyt Titanicin traileri on tästä ääriesimerkki: huimat neljä minuuttia ylittävä teos, joka esittelee miltei kaikki elokuvan juonihaarat laivan uppoamiseen saakka. Doug Walker päättelee poikkeuksellisen spoilerikimaran kääntyvän Titanicin voitoksi, koska elokuva on itsessään niin monumentaalinen tapaus. "Mitä enemmän Cameron paljastaa, sitä enemmän ihmiset haluavat nähdä koko elokuvan. Traileri edustaa Titanicin kokoluokkaa täydellisesti."


Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta sekä Golden Trailer Awards, WatchMojo että Walker juhlivatkin listoillaan megabudjetin blockbustereita: Yön ritari -trilogia, Spider-Man, Gravity, Alien, GoldenEye - tapauksia, jotka kaikki näkivät teattereissa. Lajityyppejä hallitsevat sci-fi, kauhu, toiminta, katastrofi- ja supersankarielokuva. WatchMojon ja Walkerin listat painottuvat myös vahvasti 2000-lukuun, mikä selittynee osaltaan sillä ettei vanhojen merkkiteosten trailereita tule nähneeksi etsimättä niitä tietoisesti käsiinsä - olettaen siis, että traileri on aikoinaan edes arkistoitu johonkin.

Teattereista televisioihin

Vaikka elokuvan voidaan katsoa syntyneen jo 1800-luvun lopulla, trailereiden historia on hädin tuskin satavuotias. Ensimmäiseksi traileriksi on ajateltu Nils Granlundin vuonna 1913 tuottamaa mainosta "Pleasure Seekers"-näytelmälle, joka koostui kuvatuista harjoituksista. Granlund maksoi mainoksen näyttämisestä elokuvanäytösten väleissä, mistä teatterit innostuivat nopeasti tulonlähteenä.

Trailerin myyvä kerrontamuoto alkoi kristallisoitua samana vuonna elokuvasarja The Adventures of Kathlynin tullessa elokuvateattereihin. Tekijät halusivat yleisön palaavan teattereihin katsomaan myös sarjan seuraavaa osaa, joten jokainen elokuva päätettiin cliffhangeriin, jonka perässä oli mainosteksti.

Termi "traileri" tuleekin vanhasta tavasta näyttää mainokset elokuvien jälkeen (trailer, suom. perävaunu). Trailereiden yleistyessä huomattiin kuitenkin pian, että markkinoinnillisesti tehokkaampaa on mainostaa tulevia elokuvia ennen päänäytöstä.

20-60-lukujen aikana Hollywoodin miltei kaikki trailerit tuotettiin National Screen Service -yhtiössä, joka monopolisoi myös julisteiden jakelun elokuvateattereihin. Studiot tekivät paikoitellen omia kokeilujaan trailerien kanssa, mutta NSS peittosi kilpailijansa juuri vallitsevan jakelujärjestelmänsä vuoksi. Tänä aikana traileri muovautui myytävästä elokuvasta huolimatta varsin yksimalliseksi: kertojaääni tai klassista elokuvamusiikkia, tähtinäyttelijöiden esittelyä, vauhdikkaat kuvasiirtymät ja kuvan päälle piirtyvät ylisanat.


60-luvulla populaarimusiikki alkoi saada yhä enemmän jalansijaa trailereissa. Samalla auteurismi uudisti myös markkinoinnillista ajattelua. Julkisuuden henkilönä tunnettu Hitchcock toimi kasvona elokuvilleen varta vasten kuvatuissa mainoksissa, jotka eivät välttämättä sisältäneet lainkaan kohtauksia itse elokuvasta. Köysi-elokuvan traileri alkaa esinäytösmäisesti kokonaan uudella kohtauksella, joka esittelee elokuvassa ensimmäisten hetkien aikana tapettavan uhrin.

Stanley Kubrick suhtautui traileriformaattiin jopa leikkisästi. Lolita-trailerin lyhyet fragmentit keskittyvät kysymykseen: miten ikinä Lolitasta on saatettu tehdä elokuva? Dr. Strangeloven traileri puolestaan voisi olla Youtube-sukupolven tuotos: tekstiä, stillejä ja liikkuvaa kuvaa epileptiseen tahtiin sekoitteleva häröpallo.


Multipleksien ja television aikakautena Tappajahai haastoi vanhat ajatukset levittämisstrategiasta. Se esitettiin ensi-iltanaan ennätyksellisesti 464 elokuvateatterissa ympäri Yhdysvaltoja, kun aiemmin pienemmät kaupungit olivat joutuneet odottamaan filmikopioiden vapautumista isommilta alueilta. Tappajahain ensi-ilta oli kansallinen tapaus, yhtäaikaisesti kaikkien saatavilla. 1,8 miljoonan dollarin mainontabudjetista 700 000 dollaria käytettiin trailerin pyörittämiseen televisiokanavilla, mikä oli siihen aikaan poikkeuksellinen satsaus. Tappajahai popularisoi myös Don LaFontainen voice-overilla "traileriäänen" käytön, joka väritti Hollywood-mainontaa aina 2000-luvulle asti.

Trailereiden tulevaisuus

Elämme yhä saman trailerikerronnan kulta-aikaa, jonka juuret ovat Tappajahain villitsemässä blockbuster-markkinoinnissa. Pablo Franciscon stand up -esitys löi kenties naulan traileriäänen arkkuun, mutta pömpöösit välitekstit eivät ole kadonneet trailereista silti mihinkään.

On tietenkin loogista, että hyvä traileri tekee elokuvastaan suositun. Mainoksen on myytävä. Yleisesti käytetty, juonta raottava trailerimuoto näyttää kuitenkin pelaavan parhaiten juuri megabudjetin spektaakkeleissa; hiljaisempien indie-elokuvien trailerit rakennetaan yleensä samalla kaavalla, mutta ne aiheuttavat harvoin vastaavaa hypeä.

Teräväpiirtoon kykenevien laajakaistojen yleistyessä Internet näyttelee jatkossa isoa osaa myös trailereiden levittämisessä: jos elokuvalla ei ole ennestään uutisarvoa, vain vaikuttavimmat trailerit leviävät sosiaalisessa mediassa viraalihitteinä. Vaikka uusi media ei ole vielä mullistanut formaatin kerrontaa, voisi odottaa, että klikkauksia metsästettäessä valtavirrasta poikkeavat, kekseliäät trailerit nostaisivat lähitulevaisuudessa päätään. Enteileväksi esimerkiksi voisi nostaa Coenien A Serious Manin, jonka traileri - ehkä hieman Kubrickin Strangeloven hengessä - saa kerronnallisen rytminsä päähenkilöstä, jota hakataan seinään.


Trailereissa kuulee tänä päivänä myös yhä enemmän musiikkia, jota lopullisessa elokuvassa ei ole. Vaikka motiivina olisi markkinoida samalla yksittäisen artistin musiikkia, syy voi olla yhtäaikaisesti taiteellinenkin; traileriin halutaan tietty tunne, jota elokuva henkii mutta yksikään sen soundtrack-valinta ei kiteytä. Harvassa ovat kuitenkaan Hitchcockin kaltaiset kokeilut, joissa trailereihin olisi varta vasten kuvattu omaa materiaaliaan.

Ottaen huomioon millaisia budjetteja elokuvien markkinointiin käytetään, ajatus trailerista omana elokuvatuotantonaan, itsenäisenä lyhytelokuvana ei ole taloudellisesti ajateltuna lainkaan tavaton.

Silloin myöskään ajatus Sight & Soundin kriitikkovalinnoista vuoden parhaiksi trailereiksi ei vaikuta yhtä kaukaiselta.

Lähteet: Filmmaker IQ: The History of the Movie Trailer, Nostalgia Critic: Top 11 Movie Trailers, WatchMojo.com: Top 10 Best Movie Trailers, Straightdope: Why are they called "trailers"?, New York Times: Dissecting a Trailer, goldentrailer.com

Jussi Sandhu 07.08.2014 klo 15:38

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...