Hämähäkkimiehen erikoiset esitysvaikeudet

HUOM: Juttua päivitetty 18. huhtikuuta.

Helsingin Sanomat uutisoi huhtikuussa poikkeuksellisesta esityskorvaustaistelusta Finnkinon ja The Amazing Spider-Man 2 -elokuvan levitysyhtiön kanssa, joka oli johtaa siihen, että yhtä vuoden isoimmista elokuvista ei oltaisi nähty lainkaan Finnkinon teattereissa. Medialle tiedotettiin jo täysin varmana, ettei elokuvaa nähdä Finnkinolla, kunnes päätös pyörrettiinkin yllättäen 18. huhtikuuta.

Riidassa oli kysymys niin sanotusta filmivuokrasta, eli summasta jonka elokuvateatteri maksaa pääsylipputuloista elokuvan levittäjälle. Levittäjä taas maksaa filmivuokrasta osan eteenpäin elokuvan tuotantoyhtiölle. Helsingin Sanomat kertoo, että normaalisti filmivuokra on noin puolet elokuvan lipputuloista, ensi-iltaviikolla se voi olla jopa 60 prosenttia tuloista. Yksityiskohtia riidasta tai summista ei kerrottu julkisuuteen, mutta pohjimmiltaan kysymys oli siitä, että Finnkino ei suostunut levitysyhtiön ehdottamaan filmivuokraan. Finnkinon myyntijohtaja Kalle Peltola kertoi HS:lle, että filmivuokra pysyi pitkään samana, kunnes notkahti poikkeuksellisesti viime vuonna teattereiden tappioksi. Tämä oli oletettavasti syy riitatilanteen syntymiseen. Lisäksi Finnkinon pääomistaja, ruotsalainen sijoitusyhtiö Ratos on kertonut julkisesti, että haluaa jatkossa pääsylipputuloista isomman oman. Ratos listasi myös viime vuoden sijoittajakatsaukseen tärkeimmäksi tuloskasvua lisääväksi tavoitteeksi filmivuokrien laskemisen, jolloin teatterille jäisi enemmän voittoa.

Edellinen The Amazing Spider-Man -elokuva vuodelta 2012 oli jättihitti ympäri maailmaa: elokuva tuotti lippuluukulla yli 750 miljoonaa dollaria ja sai Suomessa noin 70 000 katsojaa. Elokuvan jatko-osa on Finnkinolle takuuvarma hitti, joten jo kertaalleen annettu kielteinen esityspäätös on merkittävä viesti Finnkinolta ja sen omistavalta ruotsalaiselta sijoitusyhtiö Ratokselta. Pitkäperjantaina yllättäen annettu tiedote sovinnon syntymisestä ei kerro millaisella filmivuokralla sopimus lopulta syntyi, mutta Finnkinon aiemman tiukan linjan huomioon ottaen lienee oletettavaa, että Spider-Manin levitysyhtiö Sony Pictures oli lopulta se joka taipui.

Vaikka filmivuokrakiista saatiinkiin ratkaistua, yllättävän isoihin mittoihin paisunut riita saattaa viestiä myös siitä, että vastaavia tilanteita tullaan näkemään jatkossakin. Finnkino vaikuttaa tehneen päätöksen, että sen on saatava jatkossa isompi osuus filmivuokrista. Finnkino ei kuitenkaan ole periaatteessaan yksin, muissakin pohjoismaissa samanlaisia taisteluita käydään nimenomaan isoja Hollywood-studioita vastaan. Oslossa on jäänyt tänä vuonna esittämättä esimerkiksi Helinä-keiju ja merirosvokeiju, uusin Captain America -elokuva ja Noah, kun Oslo Kino ja levitysyhtiöt eivät ole saaneet tehtyä molempia osapuolia tyydyttävää sopimusta filmivuokran suuruudesta.

Hämähäkkimies edelleen nähtävissä myös maakunnissa

Kun Finnkinon kielteisestä esityspäätöksestä uutisoitiin mediassa, Sony Pictures tiedotti että elokuvaa tullaan kuitenkin näyttämään itsenäisissä indie-teattereissa ympäri Suomea. Siinä missä elokuvan puuttuminen ohjelmistosta olisi ollut suuri taloudellinen tappio Finnkinolle, se olisi saattanut olla voitto pienille indie-teattereille, jotka olisivat päässeet pyörittämään hittielokuvaa yksinoikeudella. Kun tilanne yllättäen muuttuikin, tilanne saattaa kääntyä pieniä teattereita vastaan. Spider-Manin kohdeyleisö on pitkälti isoissa elokuvateattereissa viihtyvää nuorempaa sukupolvea, joka ei paljoakaan pienissä teattereissa käy. Yksinoikeudella esitetty supersankarielokuva olisi saanut nuortakin väkeä indie-teattereihin - nyt nuoriso suuntaa todennäköisesti tuttuun ja turvalliseen Finnkinoon.

Finnkinon sopimuksesta huolimatta Spider-Mania ei vedetä pois pienistäkään indie-teattereista. Elokuvaa esitetään Finnkinon teattereiden lisäksi 86 itsenäisessä teatterissa ympäri Suomea, muun muassa sellaisilla pienillä paikkakunnilla kuin Ähtäri, Karstula, Viitasaari ja Pomarkku. Lisäksi lähes kaikissa isoimmissa kaupungeissa elokuva on nähtävillä myös itsenäisissä teattereissa. Finnkinossa elokuvaa näkee myös kolmiulotteisena. Myös muutamissa indie-teattereissa on 3D-valmius, mutta tietoja siitä näyttääkö mikään teatteri elokuvasta 3D-versiota, ei ole julkaistu. Kuvassa kaikki elokuvaa esittävät itsenäiset teatterit.

Tamperelainen Niagara suhtautuu Spider-Maniin toiveikkaasti

Tampereella elokuvaa pyörittää Finnkinon teattereiden lisäksi Arthouse Cinema Niagara. Vaihtoehtoiseen elokuvaan painottava Niagara ei tyypillisesti juurikaan pyöritä suuria mainstream-elokuvia, mutta teatterinhoitaja Juha Elomäki toivoo, että yleisö löytää Spider-Manin myös Niagarasta. (Toim. huom. haastattelu on tehty ennen Finnkinon myönteistä esittämispäätöstä).

- Tyypillisesti tavoitamme päiväkoti- ja ala-asteikäisiä sekä opiskelijoita ja vanhempia ikäluokkia, mutta noin 15-25-vuotiaat käyvät enemmän multiplexeissä. Ehkä Spider-Manilla tavoitamme heitä, ja voimme näyttää heille että mekin olemme olemassa, Elomäki kertoo Leffatykille.

- Touko- ja kesäkuu ovat muutenkin hiljaisia, niin Spider on hyvä piristysruiske ohjelmistoon.

Elomäki muistuttaa, että myös pienissä teattereissa on mietittävä raha-asioita ja elokuvan kannattavuutta.

- Tällä alalla täytyy toimia realistisesti, homma on jatkuvaa sinnittelyä rahan kanssa. Emme me voi hylkiä elokuvia, vaan koitamme tehdä oikeita pyörityspäätöksiä ja toivomme että katsojia tulee.

- Olemme kuitenkin pienempi art- ja indie-teatteri, kyllä me myös tarvitsemme näitä isompia elokuvia, jotka tuovat paljon katsojia, että voimme esittää niitä pienempiäkin, Elomäki jatkaa.

Elomäki kertoo, että uuden Spider-Manin tilanne on hyvin poikkeuksellinen, sillä kaikki Suomen indie-teatterit ovat ottaneet sen ohjelmistoonsa. Mitään yhtenäistä linjaa teatterit eivät kuitenkaan tietoisesti ole päättäneet.

- Maahantuoja on ollut kaikkiin suoraan yhteydessä ja jokainen on saanut tehdä itsenäisesti päätöksen ottaako elokuvan ohjelmistoon vai ei, Elomäki kertoo.

Mikäli filmivuokrariidat jatkuvat tulevaisuudessa myös muiden elokuvien kanssa, mainstream-elokuvia saatetaan tarjota pienemmille teattereille jatkossakin. Elomäki kertoo, että Niagara ei ole osaltaan tehnyt mitään linjausta mainstream-elokuvien suhteen, vaan tilanteet mietitään aina tapauskohtaisesti.

- Kaikenkaikkiaan Suomi on niin pieni tekijä elokuvamaailmassa, ihan promillen luokkaa, etteivät Suomessa tehdyt päätökset suuria Hollywood-studioita tuloksellisesti hetkauta. Isot herrat näistä asioista käy kädenvääntöä ja aika näyttää mitä tapahtuu, Elomäki toteaa.

Niina Virtanen 17.04.2014 klo 16:51

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...