Lastenelokuvien rakastuimmat hahmot

Yksi elokuvagenre minkä osuus elokuvatarjonnasta ei ole juurikaan vähentynyt vuosikymmenten aikana, on lastenelokuva. Sekä katsojia että elokuvia tulee lisää jatkuvasti, mutta myös vanhat tutut klassikkohahmot valloittavat pieniä sydämiä vuodesta toiseen. Listasimme joitain menneiden vuosikymmenten rakastetuimpia lastenelokuvien hahmoja.

1. Seitsemän kääpiötä, 1937

Seitsemän kääpiötä

Voiko tyttö parempaa toivoa kuin seitsemän parasta ystävää, jotka eivät hylkää koskaan? Disney-klassikko Lumikki ja seitsemän kääpiötä oli Disneyn ensimmäinen kokopitkä animaatioelokuva ja inflaation huomioon ottaen edelleen yksi menestyneimpiä animaatioelokuvia. Elokuva tuotti noin 185 miljoonaa dollaria ja myy edelleen. Elokuva perustuu löyhästi Grimmin veljesten versioon Lumikista vuodelta 1812, mutta esimerkiksi kääpiöiden nimet ja sympaattiset luonteenpiirteet ovat täysin Disneyn keksintöä.

2. Variksenpelätin, Tinamies ja Leijona, 1939

Variksenpelätin, Tinamies ja Leijona

Pitkälti Lumikin suosiosta inspiroituneena tehtiin nopeasti ensimmäinen ison budjetin näytelmäelokuva lapsille, Ihmemaa Oz. Ihmemaahan eksynyt Dorothy-tyttö etsii tietä kotiin ja ystävystyy matkallaan kolmen persoonallisen hahmon kanssa: Variksenpelätin toivoisi itselleen aivoja, Tinamies sydäntä ja Leijona rohkeutta. Psykedeelinen tarina on vuosien mittaan saanut suuren suosion myös aikuisemman väen keskuudessa, erityisesti homovähemmistöt ovat ottaneet elokuvan persoonalliset ja minuuttaan tutkivat hahmot sekä herttaisen Dorothy-tytön omakseen.

3. Muumit, 1945

Kotimaan kautta aikojen rakastetuimmat hahmot ovat itsestäänselvästi muumit. Tove Janssonin luomien hahmojen erityinen hienous piilee siinä, että sarjasta on mahdoton nostaa yhtä hahmoa ylitse muiden. Vaikka Muumipeikko onkin tarinan päähenkilö, kaikki tarinan keskiössä esiintyvät hahmot Nuuskamuikkusesta Pikky-Myyhyn ja hattiwateista Haisuliin ilmentävät erilaisia luonteenpiirteita. Jokaisesta hahmosta löytyy jotain rakastettavaa ja jotain ärsyttävää - niin kuin ihmisistäkin. Alunperin kirjoiksi tehtyjä Muumeja on käännetty 43 kielelle ja niitä löytyy nykyään esimerkiksi sarjakuvista, tv-sarjoista, teatterista, elokuvista, Naantalin Muumimaailmasta, vaatteista, leluista, erilaisista tavaroista ja useista japanilaisista kodeista. Suomalaiset lapset tuntevat Muumit parhaiten vuonna 1990-1991 tehdystä Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjasta, jota on näytetty Suomen tv:ssä pysättämättä siitä asti.

4. Maija Poppanen, 1964

Maija Poppanen

Kuka saapuu sateenvarjolla lentäen ja kaivaa laukustaan kokonaisia vaatekaappeja? Tietysti maailman paras lastenhoitaja Maija Poppanen. Poppanen lensi Julie Andrewsin esittämänä elokuvateattereihin vuonna 1964 ja valloitti niin lapset, aikuiset kuin Oscar-akatemiankin. 13 ehdokkuudella ja viidellä pystillä palkittu elokuva on Disneyn kaikkien aikojen palkituin elokuva. Herttainen mutta erittäin jämpti Poppanen ihastutti lapsia tekemällä siivoamisestakin laulua ja leikkiä, hyppäämällä maalaukseen matkalle ja tanssimalla katoilla nuohoojien kanssa. Aikaansa edellä ollut elokuva hyödynsi vaikuttavasti elävän ja piirretyn kuvan yhdistämistä, sekä käsitteli jo tuolloin ajankohtaisia teemoja lapsiaan töiden vuoksi laiminlyövistä vanhemmista.

5. Peppi Pitkätossu, 1969

Länsinaapurin tunnetuin pikkutyttö on valloittanut maailmalla jo 50-luvulta lähtien. Kirjaksi vuonna 1944 kirjoitettu hahmo on nähty useissa tv-elokuvissa, sarjoissa ja animaatioissa, joista tunnetuin lienee vuonna 1969 aloitettu ruotsalainen tv-elokuva-sarja. Sarja pitää sisällään 13 jaksoa, joista myöhemmin leikattiin ja dubattiin amerikkalaiselle yleisölle muokattuja versioita. Alunperin kirjailija Astrid Lindgrenin tyttärelle iltasaduksi keksitty Peppi on klassisessa tarinankerronnassa hyvin poikkeuksellinen hahmo; Peppi on hevosen ja apinan kanssa asuva itsenäinen, iloinen ja yliluonnollisen voimakas tyttö, joka toistuvasti kestittää ystäviään ja pitää huolta lähimmäisistään. Vaikka hahmolla on ikää kohta 70 vuotta, feministinen, reipas, rohkea ja itsenäinen Peppi on erinomainen esikuva lapsille edelleen.

6. Rölli, 1986

Muumien lisäksi suomalaiset lapset ovat 1980-luvulta nykypäivään asti nauraneet toisenlaiselle metsän asukille, Rölli-peikolle. Rölli tuli tutuksi vuonna 1986 kun Pikku Kakkosessa alkoi pyöriä Rölli-tv-sarja. Vaikka räjähtäneen näköinen peikko saattoikin kujeilullaan pelottaa perheen pienimpiä, hyväsydäminen Rölli puhui kiltteyden puolesta ja kehotti lapsia liittymään mukaan omituisten otusten kerhoon. Rölli on poikkeuksellisesti tarttunut myös yhteiskunnallisiin aiheisiin, sarjassa käsiteltiin usein teemoja ekologisuudesta ja ympäristöystävällisyydestä. Ensimmäistä Rölli-elokuvaa, Hirmuisia kertomuksia, vuonna 1991 katsoneet lapset taatusti kantoivatkin kaikki roskansa koulun luontoretkiltä roskiin, kun olivat säikkyneet elokuvassa esiintynyttä julmaa Roskanheittäjien jengiä ja heidän limaista johtajaansa, Suurta Roskaa. Sittemmin Röllistä on tehty myös elokuvat Rölli ja metsänhenki (2001), Röllin sydän (2007) sekä Rölli ja kultainen avain (2013).

7. Totoro, 1988

Totoro

Animen kunnioitettu kummisetä Hayo Miyazaki muistetaan monesta menestyneestä japanilaisesta animaatiosta, mutta ei liene Totoro-kuningasta voittanutta. Vuonna 1988 Naapurini, Totoro -elokuvaan piirretty hiljainen karvapallero valloitti katsojien sydämet leveällä hymyllään ja sympaattisen pälyilevällä olemuksellaan. Elokuvasta muistetaan myös muut hauskat hahmot; pikku-Totorot, kissabussi ja pippurinen pikkutyttö Mei. Naapurini, Totoro oli Miyazakin ensimmäinen kaupallinen jättihitti ja loi tietä anime-elokuville muualla maailmaan. Alkuperäisen elokuvan jälkeen Totoro on vieraillut muun muassa myös muissa Miyazakin animaatioyhtiö Studio Ghiblin elokuvissa sekä Toy Story 3 -elokuvassa.

8. Kevin, 1990

Kevin

Kukapa ei olisi lapsena haaveillut siitä, että saisi olla yksin kotona ja tehdä ihan mitä haluaa? 8-vuotias Kevin McCallister pääsi elämään kaikkien lasten villiä haavetta elokuvassa Yksin Kotona, kun Kevinin suuri perhe lähti jouluksi lomalle ja unohti pojan epähuomiossa kotiin. Kevin innostui vahingosta ja nautti vapaudestaan, kunnes huomasi, että taloon murtaudutaan ja viritteli taloon erilaisia ansoja, etteivät pitkäkyntiset pääsisi talon omaisuuteen käsiksi. Elokuva teki Kevinia näytelleestä Macaulay Culkinista megatähden, ketä pidetään edelleen yhtenä suurimmista lapsitähdistä. Myös elokuvan jatko-osa Yksi kotona 2 - Eksynyt New Yorkissa oli jättimenestys. Elokuvasta tehtiin myöhemmin myös jatko-osat Yksin kotona 3 (1997) ja tv-elokuva Yksin kotona 4 (2002), joissa ei ollut enää samaa näyttelijäkaartia eikä samaa tarinaa kuin alkuperäisissä elokuvissa, eivätkä ne menestyneetkään lainkaan alkuperäisten elokuvien tavoin.

9. Woody, 1995

Toy Story on monella tapaa rajoja rikkonut lastenelokuva: se oli ensimmäinen kokonaan tietokoneella tehty animaatio, se oli Pixarin ensimmäinen kokopitkä elokuva ja sen ohjaaja John Lasseter sai elokuvan teknisten saavutusten johdosta Oscar-akatemialta Special Achievement -palkinnon. Toy Story avasi virallisesti portit tietokoneella tehtyjen animaatioiden maailmaan, ja elokuvan jälkeen CGI-animaatioista tuli enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Elokuvan keskiössä nähdään cowboy-nukke Woody, joka menettää lempilelun aseman omistajansa Andyn silmissä pojan saadessa uuden lelun, avaruusrangeri Buzz Lightyearin. Muut persoonalliset Andyn lelut ohessaan, Woody ja Buzz selvittelevät välejään ja seikkailujen kautta yrittävät molemmat saada Andyltä yhtä paljon huomiota. Elokuva poiki myös menestyneet jatko-osat Toy Story 2 (1999) ja Toy Story 3 (2010). Niin sanottu comeback-elokuva Toy Story 3 esitteli teini-ikäiseksi vanhenneen Andyn, minkä seurauksena lelut annettiin päiväkotiin uusien lasten käytettäväksi. Elokuva oli jättimenestys ja siitä tuli kaikkien aikojen menestynein animaatioelokuva - se on ainoa animaatio, joka on tuottanut yli miljardi dollaria.

10. Shrek, 2001

Shrek

Tietokonegrafiikoiden yleistyessä lasten elokuvia on pyritty usein tuomaan enemmän ja enemmän myös aikuisille iskeviksi. Shrek oli ensimmäisiä elokuvia, joka toimi puhtaasti niin lasten kuin aikuistenkin keskuudessa, mutta pitkälti eri syistä. Tarinan Shrek on vihreä jätti, joka lähtee vastentahtoisesti pelastamaan Fiona-nimistä prinsessaa linnan tornista, jotta saisi ilkeän lordi Faquaardin vapauttamaan Shrekin kotipihalle lordia paenneet satuhahmot. Shrek käyttää nerokkaasti hyväkseen populaarikulttuurisia viittauksia ja vitsejä, jotka aukenevat pääosin aikuisille katsojille, mutta elokuvan yksinkertainen perustarina sympaattisine hahmoineen vakuuttaa myös pienemmät katsojat. Myös ennestään tuttujen klassisten satuhahmojen tuominen tarinaan luo elokuvaan samastuttavuutta sekä lapsille että aikuisille. Shrekistä on tehty myös jatko-osat Shrek 2 (2004), Shrek kolmas (2007) sekä Shrek ja ikuinen onni (2010).


Niina Virtanen 21.11.2013 klo 11:31

Uusimmat artikkelit

Kaatunut valtakunta on uskollinen Jurassic Parkin perinnölle

Jurassic World: Kaatunut valtakunta jatkaa suosittua elokuvasarjaa muutamaa vuotta edellisen osan tapahtumien jälkeen.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Universal

Miten Deadpool 2 poikkeaa alkuperäisestä? Hahmon parissa vuosia puuhannut Ryan Reynolds kertoo

Ensimmäinen Deadpool rikkoi ennätyksiä. Jatko-osaa tehdessä ennakkopaineet olivat kovat.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: 20th Century Fox

Dwayne Johnsonin uudessa toimintaseikkailussa hirviöt tuhoavat kaupunkeja

Rampage on 1980-luvun videopeli, jossa pelaajien ohjastamat jättihirviöt tuhosivat kaupunkeja. Nyt siitä on tehty toimintaseikkailu, jonka pääosassa on Dwayne Johnson.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Warner Bros.

Wallace & Gromitin tekijöiden uusi animaatio oli mammuttiurakka!

Luolamies on Wallace & Gromitin ja Late Lampaan kodin, Aardman-studion, uusin stop motion -animaatiokomedia.

Toimittanut Jouni Vikman / Haastattelu: Studiocanal S.A.S

Black Panther on uuden ajan supersankari

Marvel-studion uudessa supersankaritarinassa seurataan T’Challaa, joka palaa kuningasisänsä kuoleman jälkeen kotimaahansa Wakandaan.

Haastattelut: Disney / Toimittanut Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...