Penkkiurheilijan dokumenttitärpit

Selänne-dokumentin saapuessa ryminällä elokuvateattereihin päähenkilö itse on paljastanut lehdistölle, että suhtautui ajatukseen dokumentista aluksi kielteisesti, mutta muutti mielensä nähtyään Kuningas Litmasen.

Kommentti ei sinänsä yllätä: kotimaisen dokumentin nousukaudella myös urheilijamuotokuvien alalajissa voidaan entistä rohkeammin iskeä kiinni teatterilevitykseen ja olla taiteellisesti kunnianhimoisia. Etenkin, kun Litmasen ja Selänteen kaltaiset nimet vetävät teatterit nopeasti täyteen.

Koska JP Siilin ensi-iltaelokuva kulkee markkinoinnissa mediaseksikkäästi pelinumeroidulla nimellä Sel8nne, Leffatykki listaa kunniakkaasti kahdeksan ikonista urheiludokumenttia.


1. Historia: Olympia (1938)

Leni "Tahdon riemuvoitto" Riefenstahl tiivistää Berliinin olympialaiset 1936 neljään tuntiin. Propagandaministeriön rahoja riehakkaasti poltelleen työn lopputuote on modernin elokuvakerronnan oppitunti. Vaikka tuotannon taustalla jyllääkin natsi-ideologia arjalaisen ylivertaisuuden todistamisesta maailmalle, dokumentti esittelee myös afroamerikkalaisen Jesse Owensin neljä kultamitalivoittoa.

2. Pyöräily: Armoton sunnuntai (A Sunday In Hell, 1976)

Kotimaassaan Tanskassa kiistelty ja Lars von Trierinkin The Five Obstructionsissa kiusaama Jørgen Leth näkee urheilussa runouden.

Lethin pääteoksiin lukeutuva Armoton sunnuntai on epookkimaisesti kerrottu kuvaus vuoden -76 Paris-Roubaix -pyöräkilpailusta. Se etenee Pedersenin jylhän musiikin siivittämänä kisahelvettiin ja takaisin niin osallistujien, katsojien kuin järjestäjienkin näkökulmasta.

3. Kehonrakennus: Arnold on rautaa (Pumping Iron, 1977)

Vaikka T2 on monien mielestä malliesimerkki edeltäjäänsä paremmasta jatko-osasta, Pumping Iron tukee vahvasti näkemystä, jonka mukaan Schwarzeneggerkin on parhaimmillaan pahiksena. Arnold on rautaa paitsi maalaa kiehtovan kuvan tulevasta supertähdestä kaksinaamaisena kisapsyykkaajana, on samalla myös ilahduttavan avartava katsaus kehonrakennukseen unelmien urheilulajina.

Kuvernaattorin uskollisemmat seuraajat voivat nuolla haavojaan Raw Iron -making of -dokumentin äärellä, jonka lisähaastattelussa ikääntynyt ja kaiken saavuttanut Arska puolustelee sanomisiaan hymyssä suin.

4. Koripallo: Unelmana koripallo (Hoop Dreams, 1994)

Steve James kaavaili Hoop Dreamsista alun perin puolituntista televisiodokumenttia. 14-vuotiaiden koripallolupausten matkasta kohti NBA:ta kasvoi lopulta viiden vuoden säteellä kuvattu ja 250:sta tunnista leikattu seurantadokumentti, joka avautuu lähtökohtiaan laajemmaksi, puhuttelevaksi yhteiskunnalliseksi tutkielmaksi rotu- luokka- ja tuloeroista sekä amerikkalaisesta unelmasta.


5.
Nyrkkeily: When We Were Kings / Thrilla In Manila (1996/2008)

Vaikka Selänne katsookin omassa dokumentissaan Tysonia (2008), nyrkkeilyelokuvan saralla on mahdotonta sivuuttaa Muhammad Alin ja George Foremanin kohtaamisia. Kinshasan ja Manilan otteluista kertovat When We Were Kings sekä Thrilla in Manila ovat molemmat lajinsa kiitellyimpiä elokuvia. Kahden vähintäänkin ristiriitaisen hahmon konflikti tiivistyy Manilassa otteluun, josta kumpikaan ei lopulta palannut kotiin entisellään.


6. Rugby: Murderball (2005)

Pienellä budjetilla tehty, raivokkaan energinen kuvaus pyörätuolirugbysta räjäytti ilmestyessään harrastustoiminnan suosion ennennäkemättömällä tavalla. Vaikka Murderballin päähahmot ovat menettäneet kävelykykynsä, dokumentin painopiste ei ole vammaisuuskysymyksissä; murhapallo on mitalijahtitrilleri. Roger Ebert rinnasti Murderballin arviossaan Hoop Dreamsiin, sillä molemmissa "elämä tarjoaa elokuvalle paremman lopetuksen kuin tekijät olisivat uskaltaneet toivoakaan".

7. Moottoriurheilu: Senna (2010)

Formulalegenda Ayrton Sennan muotokuvassa kenties kiinnostavimmaksi puoleksi piirtyy vaarallinen pakkomielle, jonka ajamana Senna voisi olla miltei yhtä hyvin olla Darren Aronofsky -elokuvan päähenkilö.

Dokumentti esittää silti myös yllättävän voimallisesti, että ihmiset tarvitsevat arkeensa urheilusankareita: lopun vääjäämättömässä hautajaiskohtauksessa palasina on kokonainen kansa.

8. Videopelit: Kongin Kingi (The King of Kong, 2007)

Kuulemmeko soraääniä? Asiasta voi toki kierrellä ja kaarrella, mutta Yhdysvalloissa urheilijaviisumeita myönnetään nykyään videopelaajillekin.

Lisäksi tässä Donkey Kong -kolikkopelin mestaruustaistosta kertovassa dokumentissa on sellaista antaumusta, psyykkaamista ja vastakkainasettelua, että Arska ja Alikin kumartaisivat.

Kirjoittaja kiittää Sakari Suurosta konsultoinnista.

Jussi Sandhu 26.09.2013 klo 19:18

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...