Fanin toivo

Vuonna 1970 pieni ryhmä päätti järjestää San Diegon kaupungissa Etelä-Kaliforniassa sarjakuva-aiheisen tapahtuman. Kyseinen sakki sai vedettyä yhteen hotelliin viikonlopuksi paikalle muutama sataa henkeä, joten se tuskin osasi aavistaa, että 42 vuotta myöhemmin sama kokoontuminen olisi kasvanut planeetan kenties seuratuimmaksi populaarikulttuuritapahtumaksi, jonka liput myytiin tänä vuonna loppuun puolessatoista tunnissa.

Nykyään kokonaisen messukeskuksen itselleen vaativa San Diego Comic-Con International on yksi kaupungin huomattavimmista turistirysistä. Vaikka eri kaupungeissa ympäri maailmaa järjestetään omia vastaavia tapahtumia, yhdistetään sanapari Comic-Con nimen omaisesti San Diegon jättikokoontumiseen. Etelä-Kaliforniaan Tyynen valtameren rannalle kokoontui jälleen kerran 12.-15. heinäkuuta yli 130 000 tuhatta elokuvien, tv-sarjojen, videopelien ja tietenkin sarjakuvien suurystävää. Heitä paikalle houkuttelivat alojen supertähdet, jotka toivat jälleen kerran mukanaan kuulumisensa tulevien töidensä parista.

Kyseessä on siis scifin ja fantasian ystävien nelipäiväinen hurmostila, jossa myös Hollywood on vahvasti läsnä - ovathan isojen studioiden pääpainopisteenä tällä hetkellä kesähellettä viilentämään tarkoitetut vauhdikkaat efektielokuvat kyseisistä genreistä, joilla on sopivasti vahvat juuret sarjakuvissa, videopeleissä ja jopa leluissa.

Monille elokuva-alan kuumimpia uutisia, juoruja ja muita tiedonjyväsiä odottaville kyseessä on siis merkittävä tapahtuma, vaikka paikan päälle ei itse pääsisikään. Paikalle muun yleisön lomassa saapuvat toimittajat kyllä välittävät tunnelmat ja tiedotukset Internetin syövereihin. Tästä uutisvirrasta on seuraavaksi luvassa pintaraapaisun kokoinen katsaus 600-tuntisen ohjelmiston ja loputtomalta tuntuvien näyttelyiden parista.

Ennen Conia

Aikarajat eivät ole näin isolle tapahtumalle este. Vaikka virallinen hupi alkoi vasta torstaina, täytyi siihen valmistautua huolellisesti. Tämä tarkoitti käytännössä näyttelyiden, kuten Iron Manin kaikkien haarniskojen, esille asettamista, ja alueen vuoraamista mainoksilla. Vaikka toimittajat löysivät konferenssikeskuksen halleista pääasiassa vain muita toimittajia, saattoivat he kuvata näyttelyesineistöä kaikessa rauhassa väistelemättä kymmeniä tuhansia festivaalivieraita. Kuvat päätyivät näytteilleasettajien odotusten mukaisesti Internetiin reportaaseja seuranneiden lukijoiden iloksi. Esittelijöitä hyödyntävä mainostaminen alkoi siis jo ennen kuin itse tapahtuma pääsi vauhtiin. Comic-Conissa onkin vuodesta toiseen esillä kilometreittäin mainosmateriaalia, joista monet hehkuttavat elokuvia, joista ei vielä varsinaista markkinointia ole aloitettu.

Aikarajat eivät myöskään suinkaan olleet ongelma sille, mitä mainostettiin. Yön ritarin paluu saattoi saada ensi-iltansa jo Conia seuraavalla viikolla, joten elokuvan itsensä läsnäolo olisi ollut turhaa. Tämä ei kuitenkaan estänyt Warner Bros.:ia tuomasta näytille kuuden lepakkoauton kokoelmaa. Yksityiskohtaiseen tarkasteluun pääsivät kaikki Batman-elokuviin viittasankaria varten rakennetut työajoneuvot Adam Westin suosimasta Lincoln Futurasta aina Nolanin trilogian päätösluvussa esiteltyyn uuteen Tumbleriin.

Keskiviikon ja torstain vastaisen yön onnekkaat osallistujat pääsivät myös todistamaan herkkua, jota muu maailmaa saa odottaa syksyyn. Sarjakuvafilmatisointi Dredd näytettiin kokonaisuudessaan yleisölle, joka osaa olla tällaisen materiaalin suhteen hyvin kriittinen. Ensimmäiset kuulumiset tulevaisuuden lainvartijaa seuraavasta elokuvasta olivat kuitenkin positiivisia.

Torstaina

Varsinainen ohjelmisto saateltiin liikkeelle paukkuja säästelemättä. Tapahtuma-areenoja on lukuisia, mutta yksi niistä on ylitse muiden: 6500 uteliasta sielua vetävä Hall H, jonka ulkopuolella nähdään usein kiemurteleva jono ja lukuisia pettyneitä, jotka eivät sisälle päässeet. Avauspäivänä H-hallissa otettiin huomioon sekä stereotyyppiset naiskatsojat että kliseinen miesyleisö. Aamupäivällä Robert Pattinson, Kristen Stewart ja Taylor Lautner kiipesivät kirjailija Stephanie Meyerin kanssa puhumaan Twilight-elokuvien päätösosasta, kun taas iltapäivällä Expendables 2:ta mainostaneet Sylvester Stallone, Dolph Lundgren, Randy Couture, Terry Crews ja Arnold Schawrzenegger saapuivat testaamaan, kuinka paljon testosteronia esiintymislava kerralla kestää.

Monista mainostettavista tuotteista on tapana näyttää trailereita ja kokonaisia kohtauksia, joita ei elokuvien yleisessä mainostuksessa käytetä. Tämä on tapa palkita paikalle saapuneet ja blogiraporttien kautta tietenkin levittää innostusta leffaa kohtaan. Joskus Comic-Con merkkaa jopa mainoskampanjoiden alkua tai voimistumista, ja hypen aallonharjalla mainokset saatetaan julkaista myös Internetissä Conin jälkeen. Expendablesin tapauksessa yleisölle tarjoiltiin namupala Stallonen ja Jean-Claude van Dammen johtamien tiimien yhteenotosta sekä one-liner -kisa Bruce Willisin ja Schwarzeneggerin välillä.

Perheen pienemmät ja muutkin lapsenmieliset riemuitsivat animaatiojättien esityksistä. DreamWorksin paneeli käsitteli pian Suomeenkin saapuvaa Madagascar 3:a, tulevaa luolamiestarinaa The Croods ja sitä ennen saapuvaa satuseikkailua Rise of the Guardians. Ohimennen yhtiöpomot myönsivät virallisesti Kung Fu Panda 3:n olevan tuotannossa yhtiön muun noin kymmenen projektin seassa. Kilpakumppani Disney toi kehiin tuhdin 10 minuutin pätkän Wreck-It Ralphista, joka vie katsojan matkalle videopelien maailmaan Toy Storyn ja Roger Rabbitin hengessä. Tilaa sai myös Tim Burtonin stop-motion -elokuva Frankenweenie, joka pohjaa ohjaajan varhaiseen samannimiseen lyhäriin. Yhtiö esitti myös ekat trailerit ison budjetin live action -elokuville Lone Ranger ja Oz: The Great and Powerful, joista jälkimmäinen nähtiin pian myös netissä.

Alusta alkaen Conissa myynnissä oli totta kai erilaista keräilytarviketta, jossa oli massatuotettavan muovikrääsän lisäksi tarjolla jotain hieman laadukkaampaa ja harvinaisempaa esinettä. Korkea taso ja pieni tuotantoerä tosin johtavat siihen, että hinnat lähtevät tutkimaan hallien kattorakenteita. Toisaalta kun faneista kovimmat on saatu matkoista ja niihin menneistä kuluista huolimatta jo paikalle, ei pienen muiston hankkimiseen lie turhan isoa kynnystä.

Hämmentävästi tapahtumassa oli jälleen läsnä myös sarjakuvia. Torstain innostavin huomio paperiruuduissa kerrottavien tarinoiden maailmasta oli videotervehdyksen Dark Horse Comicsin esittelytilaisuuteen lähettänyt fantasialegenda Neil Gaiman. Tunnettu kirjailija kertoi valmistelevansa esiosaa hänet megasuosioon avittaneelle Sandmanille, joka lukeutuu kaikkien aikojen ylistetyimpien sarjakuvatarinoiden joukkoon.

Comic-Con on sen verran massiivinen tapahtuma, että sitä ei kannata yhteen artikkeliin alkaa ahtaamaan. Vauhtiin päästään toden teolla ensi viikolla, jolloin määritellään myös Conin syvintä olemusta.

Ilkka Hemmilä 18.07.2012 klo 22:31

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...