Toinen tähti oikealta

Viikon ensi-iltaelokuva Lumikki ja metsästäjä on erinomainen esimerkki siitä, kuinka nopeasti ajoittain jähmettyneeltä tuntuva Hollywood voi muuttua. Kyseessä on ison budjetin fantasiaelokuva, joka pohjautuu Grimmin veljesten 200 vuotta sitten keräämään kuuluisaan keskieurooppalaiseen kansansatuun.

Useimmille tarina on tuttu ennen kaikkea Walt Disney -yhtiön ensimmäisestä kokoillan piirretystä Lumikki ja seitsemän kääpiötä: Kateellinen äitipuoli ajaa nuoren kauniin prinsessan metsään tapettavaksi, mihin tehtävään sitoutunut metsästäjä ei kuitenkaan pysty. Taikapeilin kautta prinsessan selviytymisestä tietävä kuningatar raivostuu ja onnistuu loitsimaan seitsemän kääpiön luon asuvan Lumikin uneen myrkkyomenan avulla. Lasiarkkuun suljettava Lumikki kuitenkin virkoaa prinssin suudelman avulla, ja pahakin saa palkkansa.

Noviisiohjaaja Rupert Sanders loihti kasaan näillä aineksilla synkän keskiaikaisen toimintaseikkailun, jossa Kristen Stewart yrittää irrottautua Twilight-maineestaan ja Thorin Chris Hemsworth vaihtaa jumalallisen vasaran kirveisiin. Tälle tarinalle on siis 100-vuotista taivaltaan juhliva Universal Pictures antanut 170 miljoonan dollarin budjetin, ja siitä odotetaan vakavaa kilpailijaa kolmannelle Men in Black -elokuvalle ja Ridley Scottin takaisin Alien-mytologiaan tuovalle Prometheukselle - kesän muista blockbustereista puhumattakaan.

Vastakohdan Lumikille ja metsästäjälle luo jo keväällä kinoihin saapunut Kerro, kerro kuvastin, jossa väkivaltaisen 300-kloonin Immortals ohjannut intialaissyntyinen Tarsem Singh tarjosi Lumikin tarinasta koko perheelle sopivan tulkinnan, joka päättyi Bollywood-tyyliseen tanssinumeroon.

Vaikka vuoden Lumikki-tulkinnat eroavatkin toisistaan jokaisella mahdollisella osa-alueella, kuvaa niiden mahtuminen näin lähelle toisiaan jotain Hollywoodin tämänhetkisestä ajattelumallista. Jopa Kerro, kerro kuvastin maksoi 85 miljoonan dollarin verran, huhujen mukaan jopa 100 miljoonaa. Tämän lisäksi Disneyllä oli valmisteilla oma Lumikki-elokuva Order of the Seven, jossa pääosaa olisi esittänyt Saorise Ronan (Hanna), ja jonka samurai-henkinen tarina olisi sijoittunut Aasiaan. Ilmeisesti yhtiö päätti kilpailua olevan liikaa, ja hautasi 150 miljoonaan budjetoidun projektin toukokuun lopussa.

Hollywoodin elokuvastudioissa - kuten missä tahansa muussakin bisneskoneistossa - etsitään aina aktiivisesti seuraavaa isoa suuntausta, jolla herättää maksavan yleisön mielenkiinto. Kestosuosiossa ovat säilyneet erilaiset sovitukset, sillä tutun tarinan markkinointi uudessa uljaassa mittakaavassa on usein helpompaa kuin alkuperäisen idean. Niinpä tänä kesänä teattereihin seilasi Transformersin suosiosta hullaantuneen lelufirma Hasbron Battleship.

Käytännössä seuraavan menestystarinan etsiminen tarkoittaa ikävän usein edellisen hitin apinointia - esimerkiksi Hasbron G.I. Joe ja Battleship ovat aiemman Transformersin hengessä armeijapaatokseen taipuvaista scifitoimintaa. Lumikin ja metsästäjän kohdalla innoittajaa ei ole edes yritetty peitellä - elokuva tulee Tim Burtonin ohjaaman Liisa ihmemaassa -elokuvan tuottaja Joe Rothilta, kuten traileri ylpeästi julistaa. Burtonin tulkinnassa Liisa muokkautui outojen tapahtumien kohteeksi joutuneesta tarkkailijasta sotajoukkoja inspiroivaksi pelastajaksi. Tämä visio tienasi teattereissa miljardi dollaria - oli menestyksen todellinen tekijä sitten satupohja, sen uudelleenkerronta, Burton, Johnny Depp tai uutukainen 3D-tekniikka. Kyseessä oli myös vahva muistutus siitä, että efektitoimintaa voi kykenevän roolimallin kautta suunnata myös naisyleisölle.

Menestystekijää ei ole ehkä ihan aiheetta yritetty paikantaa suurnimien tai lipun hintaa kasvattavan teknologiakikan ohi. Saduthan ovat joka lapsen kasvumateriaalia, ja nyt ilmestyvät revisionistiset satusovitukset laskevatkin laajan potentiaalisen katsojakunnan varaan toivoen, että yleisö ei olisi sisimmissään kasvanut vanhaksi tai ainakaan hylännyt vanhoja suosikkejaan. Toimintafantasian rinnalla Disney on itseoikeutetusti herätellyt toiveita koko perheelle sopivan satutulkinnan menestymisestä. Satuelokuvilla itsensä alun perin brändännyt yhtiö karkasi 2000-luvun alussa scifiseikkailujen pariin, mutta on elokuvien Prinsessa ja sammakko sekä Kaksin karkuteillä positiivisen vastaanoton myötä palaamassa kotikentälleen. Ensi vuodelle yhtiö on varannut paikan Frozen-nimiselle projektille, joka pohjaa Hans Christian Andersenin Lumikuningattareen.

Onkin harhaluulo kuvitella, että kahden Lumikki-elokuvan vuosi tarkoittaisi satubuumin viimeistä hengenvetoa. Ensi vuoden aloittaa norjalaisen Tommy Wirkolan (Dead Snow) ohjaama Hansel and Gretel: Witch Hunters. Staravoimaa tuo Jeremy Renner, minkä lisäksi toimintaa, kauhua ja mustaa huumoria sekoittanut ohjaaja pyörittää elokuvassa monia kasvoja Pohjoismaista, mukaan lukien suomalaista Pihla Viitalaa (Paha perhe, Rööperi). Alkuvuodesta nähdään myös Bryan Singerin pavunvarsikiipeily Jack the Giant Killer. Lisäksi Hamelnin pillipiipariin perustuvan uudelleentulkinnan on arvailtu pyörivän Chroncile-käsikirjoittaja Max Landisin työpöydällä.

Entä mitä tekee Joe Roth? Kultamunia hautovan hanhen löytäneellä tuottajalla on työn alla ohjaaja Sam Raimin kanssa Ihmemaa Oz -tulkinta ja Prinsessa Ruususen tarinan Pahattaren näkökulmasta kertova Maleficent, jonka nimirooliin on lupautunut Angelina Jolie. Myös muihin isoihin tuotantoihin menestyksensä myötä päässyt Roth varmasti tietääkin tarpeen takoa rautaa, vielä kun se on kuuma. Seuraava buumi voi odottaa aivan kulman takana, eikä sen sisällön arvioiminen ole helppoa. Vielä kolme vuotta sitten "Lumikki-vuoden" ennustaminen olisi ollut mahdottomuus.

Ilkka Hemmilä 07.06.2012 klo 17:35

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...